Ga naar hoofdinhoud
Eloy Room Eredivisie Getty

Eredivisie – eerste helft seizoen. Ajax mag door de winterstop extra lang genieten van zijn status als koploper. Dat feitje is bij alle voetbalvolgers wel bekend, maar onderstaande zaken wellicht niet.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Hanne Halldorsson houdt 80%

Een zogeheten penaltykiller zal de nummer één van Ajax wellicht nooit worden. Jasper Cillessen is wel een betrouwbare kracht als het aankomt op reguliere doelpogingen afstoppen. Hij heeft 76 procent van de doelpogingen tot de palen geblokkeerd. Zijn team Ajax heeft niet alleen tot nu toe de meeste goals gemaakt in de Eredivisie, maar ook het laagste aantal tegentreffers opgelopen.

Toch is Cillessen qua reddingspercentage niet de koploper. Die eer gaat naar Hannes Halldorsson van NEC. Hij hield liefst tachtig procent van de ballen tegen die op hem afkwamen. Eloy Room kwam met 77,3 procent ook tot een fraaie ratio.

Dirk Kuyt is een bezige bij

Het was al lang bekend dat Dirk Kuyt, dit seizoen teruggekeerd bij Feyenoord, nooit met een onbezweet shirtje terugkeert in de kleedkamer. De Katwijker sprint de noppen onder zijn schoenen vandaan en duikt in elke hoek van het veld op. Geen wonder, dus, dat hij in de Eredivisie de meeste passes op de vijandelijke helft afleverde.

Kuyt heeft tot nu toe 612 keer om zich heen gekeken op die helft, speurend naar een medespeler om de bal in de voeten te passen. Dat lukte 68,1 procent van de gevallen. Je kan je afvragen of Andres Guardado, de sluwe Mexicaan van PSV, het iets beter deed. Hij kwam weliswaar tot minder passes (590), maar vond 77,8 keer de juiste persoon.

De Graafschap vroegst op voorsprong

Dit is een leuke combinatie van statistieken: welk team komt het vroegst op voorsprong? Sommige teams komen immers niet zo vaak op voorsprong. De Graafschap bijvoorbeeld. De Superboeren genoten in slechts drie van de zeventien duels in de eerste seizoenshelft van een positieve marge. Wel deden ze dat telkens snel: gemiddeld stonden ze in de achttiende minuut met 1-0 voor. Ajax kwam het vaakst op 1-0, liefst twaalf keer en gemiddeld in de 23e minuut.

PSV keert verliezende situatie best

Een belangrijke kwaliteit van een team is omgaan met tegenslagen, in het bijzonder met 0-1 achterstaan. PSV stond drie keer met die score achter en redde uit die situaties toch nog vijf punten (van de maximaal negen). Dat is gemiddeld 1,67 per keer dat het 0-1 stond.

De Graafschap doet dit (vanzelfsprekend) het slechtst. De Achterhoekers bevonden zich veertien keer aan de verkeerde kant van de tussenstand en konden uit die situaties slechts twee gelijke spelletjes halen. Oftewel: gemiddeld 0,14 punten.

Back To Top