Ga naar hoofdinhoud
Roda JC terug Programma Eredivisie seizoen 2015 2016 vi images

Programma Eredivisie nieuws. Na de zomer verwelkomt de Eredivisie de clubs NEC, De Graafschap en Roda JC. Het programma Eredivisie 2015 2016 begint op 7 augustus 2015. De laatste twee zijn de winnaars van de nacompetitie. Met name Roda JC heeft in het verleden fraaie daden verricht in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland.

De Graafschap: Superboeren terug na 3 seizoenen

De Graafschap, ook wel de Superboeren genoemd, moesten een lange route afleggen om zich na drie seizoenen weer te kwalificeren voor de Eredivisie. De Doetinchemmers werden slechts zesde in de Jupiler League, maar mocht deelnemen aan de play-offs omdat het werd aangewezen als kampioen van de vierde periode. NEC was de eigenlijke periodekampioen maar die club won al de Jupiler League en promoveerde daardoor rechtstreeks.

De Superboeren schakelden vervolgens Almere City FC, Go Ahead Eagles en FC Volendam uit. In deze eeuw heeft De Graafschap, als het seizoen 1999-2000 wordt meegeteld, al negen keer deelgenomen aan de Eredivisie. De beste eindklassering is de veertiende plaats. Bondscoach Guus Hiddink heeft een tip voor de vereniging: “De club moet zich nu eens afvragen hoeveel trainers en directeuren er de laatste jaren wel niet zijn gesneuveld”.

Roda JC: Mijnwerkers terug na een jaar

Roda JC hoefde pas in de tweede ronde van de play-offs in te stromen. De nummer drie van de Jupiler League bleef Emmen en NAC Breda de baas. De beslissende goal van Tom Van Hyft (de 1-2 na een eerdere 0-1 nederlaag) viel pas diep in de verlenging. De “Mijnwerkers” uit Kerkrade waren slechts één jaar afwezig uit de Eredivisie en speelden deze eeuw al vijftien seizoenen daarin. Met als beste eindplek de vierde positie.

Coach Rick Plum maakt de gevolgen van de promotie waarschijnlijk niet mee. Naar verluidt wil Roda hem vervangen door Ernest Faber, afgelopen jaar de assistent van Phillip Cocu bij PSV.

NEC: handhaving is het doel

De derde nieuwkomer is dus NEC, evenals Roda al vijftien keer eerder deze eeuw present op het hoogste niveau. De Nijmeegse club won afgetekend de Jupiler League. Uit 38 duels werden liefst 101 punten gehaald, 21 meer dan nummer twee FC Eindhoven.

Toch meent algemeen directeur Bart van Ingen dat deze selectie het niet kan bolwerken op een hoger niveau. Van elf spelers zijn de contracten opgezegd en voor hen zullen vervangers gezocht worden. “‘Met onze begroting van tussen de tienenhalf en elf miljoen euro horen we bij de onderste vijf. We gaan voor handhaving”, zegt van Ingen bescheiden.

Back To Top