Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: de beste spelers na een kwart van de competitie

Dit weekend wordt de tiende speelronde van de Eredivisie afgewerkt. Oftewel: al meer dan een kwart van de 34 rondes zitten erop. Welke spelers blonken in die periode het meest uit?

Topscorer

Goals, dat willen voetbalvolgers toch het liefst zien. Scoort de eigen club niet, dan kunnen mooie treffers van andere ploegen ook nog troost bieden. Momenteel heeft de Eredivisie twee topscorers: Enes Unal en Nicolai Jorgensen. Beide mannen staan op zeven goals, al had Unal van FC Twente daar minder speeltijd voor nodig.
Daarom is het misschien wat eerlijker om te kijken naar het aantal goals ten opzichte van het aantal gespeelde minuten. Dat geeft toch een wat scherper beeld van iemands productiviteit. En dan blijkt Mark van der Maarel een ongelooflijk gemiddelde te hebben. Hij scoort gemiddeld 4,5 keer per 90 minuten. Maar die cijfers zijn ook enorm vertekend, want in absolute termen maakte hij een goaltje in de 20 minuten dat hij in het veld stond.

Daarom filteren we dit soort gevallen er uit, en dan komt toch Unal weer bovendrijven met 1,3 goals per 90 minuten. Wout Weghorst van AZ volgt met 0,9 en dan duikt Feyenoorder Jorgensen op met 0,8.

Het team met de meeste doelpogingen

Ajax ziet zichzelf graag als de meest offensieve ploeg van Nederland. Dat zullen de Amsterdammers dan waar moeten maken door ook het meest het vijandelijke strafschopgebied binnen te stormen en uit te halen. Dat lukt tot nu toe aardig. Ajax komt tot gemiddeld twintig schoten per wedstrijd. PSV met 19,6 en Feyenoord met 19 volgen wel op korte afstand.

Maar een schot is weinig waard als het zijn doel mist en de bal het stadion uitzeilt. En in de tabel met aantal schoten dat gericht is tussen de palen, staat Feyenoord bovenaan met gemiddeld acht. Ajax volgt met 7,2 en PSV met 6,8.

Pressie

Pin je de opponent vast op zijn eigen helft, dan kan je beginnen aan een omsingeling van hun goal. PSV doet dat het best, want de Brabanders spelen 36 procent per duel in de zone (een derde van het veld) van de tegenstander. Bij Ajax is dat 32 procent, bij Feyenoord 32. Niet toevallig dus ook de top drie van de reguliere stand, zij het in iets andere volgorde.

Back To Top