Ga naar hoofdinhoud
Sparta - Fortuna Sittard: klem op de Eredivisie ranglijst

Het is een cruciaal onderdeel van het edele voetbalspel: de bal aan een ander geven. Nederlandse clubs schieten schromelijk tekort in het passen van de bal. Dat blijkt uit een rapport van CIES Football Observatory…

Een voetbalveld is best lang. De regels zijn flexibel maar de lengte telt toch al snel over de honderd meter. En tenzij je Lionel Messi bent is het verduveld lastig om vanaf eigen helft naar het doel van de tegenstander te dribbelen.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Eredivisie clubs passen vrij zuiver

Kortom, je zal de bal moeten afleggen. Hetzij met een mooie diagonale hoge bal op de kop van je teamgenoot. Of via een kort rollertje, tikitakastijl naar de man vlak naast je. Of een scherpe steekpass zo tussen twee vijandelijke verdedigers door, waarna je collega vrije doorgang heeft. Hoe je het ook doet, passing is onmisbaar in zo ongeveer elke teamsport.

Op het eerste gezicht valt het nog wel mee met de nauwkeurigheid waarmee spelers van Nederlandse club passen. CIES bekeek liefst 19.544 wedstrijden en concludeert dat bij Italiaanse clubs de passing het zuiverst is, met 82,2 procent. Nederland vinden we weliswaar terug op de bescheiden plek tien, maar het percentage van 80,5 zit toch aardig in de buurt van de top.

Spelintelligentie ontbreekt bij Eredivisionisten

Maar de cijfergoeroes laten het daar niet bij. Ze hebben ook het aantal passes per minuut balbezit uit de hoge hoed getoverd. En dat is een cijfer dat veel meer zegt dan alleen de nauwkeurigheid, want het geeft de mate van balsnelheid aan. Een snelle balcirculatie wijst op een hoog ontwikkeld technisch vermogen, intuïtief weten waar je medespelers staan en een grote spelintelligentie.

En ja hoor, aan al die zaken ontbreekt het bij de eredivisionisten. Er werden 35 competities onder de loep genomen en de Eredivisie staat in deze lijst op plek 34. En als bewijs dat balcirculatie een doorslaggevend onderdeel van het spel is, komt deze top vijf overeen met de vijf sterkste Europese competities: Duitsland (18,21 passes per minuut balbezit), Frankrijk (18,17), Italië (18,12), Spanje en Engeland (17,91).

We kunnen dus stoppen met de discussies over waar het aan schort bij ‘het Nederlandse voetbal’. Het zit hem niet in fysieke sterkte en gespierdheid. Het ligt niet aan winnaarsmentaliteit of de kwade invloed van superrijke clubs. Waar we vanaf moeten is dat eeuwige slome tikje breed, want dat staat snel en gevaarlijk positiespel in de weg.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Weddenschappen Eredivisie

Gokje op de Eredivisie wagen? Ajax heeft momenteel het hoogste aantal steekballetjes geleverd, gemiddeld drie per speelronde. Gaan de Amsterdammers op 14 oktober Sparta scheel tikken? Ajax noteert @1.11, gelijkspel @9.50 en Sparta @17.00. Inzetten op ‘meer dan 3.5 goals’ noteert een lekkere 1.76 bij Mr Green.

Back To Top