Ga naar hoofdinhoud
Transfer Matthijs de Ligt van Ajax naar Bayern Munchen? Getty

Sinterklaas vieren zat er niet in voor de spelers van PSV en Ajax. De selecties moeten zich aan de strakke trainingen en voedingsadviezen houden richting de kraker van komend weekend: Ajax tegen PSV, zondag 10 december vanaf 16:45 uur.

Na veertien speelronden heeft PSV 39 punten en dat zijn er tien meer dan de Amsterdamse achtervolgers. Kortom, na de vijftiende ronde heeft PSV of een voorsprong van dertien punten, of van tien, of van zeven. In die eerste twee gevallen gaan de Brabanders met een tamelijk gerust hart richting de winterstop.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Ajax – PSV Eredivisie

Kevin Blom is door de KNVB aangewezen als leidsman voor de topper tussen de nummer een en drie. Maar hopelijk is de scheids niet de meest opvallende man van de match. Al laat PSV het al een paar weken afweten wat spektakel betreft en dat hangt vooral samen met de kleine terugval van Hirving Lozano.
De Mexicaanse aanwinst was in de eerste tien wedstrijden van de Eredivisie een fenomeen dat niet kon falen. En het is niet zo dat hij nu staat te prutsen, maar dat hij zijn stempel niet op de wedstrijd weet te drukken.

Sowieso is PSV tot nu toe ondanks de vlekkeloze prestaties geen ploeg die tegenstanders de wil oplegt. Onder Phillip Cocu is de speelstijl meer reactionair dan aanvallend, meer gebaseerd op de bal veroveren op de eigen helft dan op furieus afjagen op de andere helft. Al moeten we niet overdrijven, PSV is geen luizig counterploegje en slechts vijf teams hebben minder vaak balbezit in de ‘own third’ (het gebied van de eigen goal tot halverwege de middenlijn), terwijl alleen Ajax en AZ vaker balbezit hebben in de vijandelijke third.

Ajax en Feyenoord kijken niet te ver vooruit

Ajax kijkt tegen een psychologische barrière aan: nooit maakte een club een achterstand van meer dan dertien punten goed om toch nog kampioen te worden. Feyenoord staat nu al op veertien punten achterstand en zal dus in wonderen moeten geloven.

Maar geheel terecht zijn de betrokken spelers en trainers moe van de vragen over wat er nog wel of mogelijk is. Voor topsporters telt alleen de volgende match; mei 2018 voelt aan als de verre toekomst. “De afstand is er, maar die is zeker niet onoverbrugbaar. Er zijn nog heel veel wedstrijden te spelen”, zegt Cocu.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Wedden op de eredivisie? Ajax staat op 1.82, gelijkspel op 3.80 en PSV noteert 4.00. We tippen dat Lozano weer van zich laat spreken. Een goal van de Mexicaan noteert 3.20 bij bookmaker Mr Green.

Back To Top