Ga naar hoofdinhoud
Kampioen Eredivisie voorspellen PSV Getty

Kampioen Eredivisie: Ajax of PSV. Ajax heeft na de 0-2 zege op PSV, een positieve marge van twee punten richting PSV. Dat is een bescheiden aantal, al is het met zes speelronden te gaan een zeer prettige situatie voor de Amsterdammers. Zeker aangezien ze de afgelopen maanden achter PSV aan sjokten.

PSV toch kampioen?

Uiteraard gaat het in voetbal-talkshows en op sportsites sinds zondagmiddag over weinig anders dan de uitkomst van de Eredivisie. Lange tijd leek PSV ongenaakbaar en experts vonden dat de selectie van de Eindhovenaren meer ervaring, hardheid en balans bevatte. Daar kwam bovenop, dat de wel erg jonge selectie van Ajax, een lange periode flets en te behoedzaam opereerde.

Clubicoon Johan Cruijff is er niet zo van overtuigd dat de Amsterdamse jongelui de druk van het koploperschap kunnen dragen. “Ik ben benieuwd hoe de spelers straks omgaan met de wedstrijden die gewonnen moeten worden tegen ploegen die zich ingraven”, tekent hij op in zijn Telegraaf-column. Trainer Frank de Boer kan weinig anders dan uiten dat hij beseft dat het nog niet gedaan is. “PSV zal hopen dat we even verslappen en dat moeten we voorkomen”, zegt hij droogjes.

Statistieken wijzen Ajax als winnaar aan

Laten we zulke wat vage, niet te kwantificeren uitspraken negeren en het meer cijfermatig bekijken. Ten eerste, wat denken de bookmakers? Ook zij hebben geen glazen bol, maar beschikken over wiskundige modellen, die in regel erg dicht tegen de uiteindelijke waarheid aanschurken. Bij bookie 888sport is Ajax op een notering van @1.60 gezet. Dat impliceert dat de site meent, dat de kans op een kampioenschap op 62,5 procent inschaalt. PSV noteert @2.20, oftewel 45,5 procent. (Samen is dat meer dan 100 procent, wat natuurlijk eigenlijk niet kan).

Statistisch bureau Infostrada houdt de Euro Club Index bij. Op basis van de wekelijkse resultaten, wordt de ranglijst bijgewerkt, waarbij recente matches zwaarder tellen dan oudere. Ajax gaat volgens de index 82 punten halen en PSV 80 punten. De kans op het vijfde kampioenschap van Ajax in zes jaar is 76,4 procent, meer dus dan de bookmaker beweerde. PSV heeft 23,6 procent kans.

Shotratio PSV gunstig: 61,3%

Tot slot bekijken we de ratio tussen schoten op goal en schoten tegen, want die heeft een voorspellende waarde. Ajax heeft in het seizoen 2015 – 2016 gemiddeld 14,9 keer het vijandelijke doel onder schot genomen en moest 10,5 doelpogingen pareren. Bij PSV zijn die getallen 17,9 en 11,3. Dat leidt tot een zogeheten shotratio bij Ajax van 58,6 procent en bij PSV van 61,3 procent. Een hoge score is wenselijk, want dat drukt uit, dat een team een groter aandeel van alle schoten in een match voor zijn rekening neemt.

De winst van Ajax lijkt hier en daar het hoofd op hol te hebben gebracht van kenners en geautomatiseerde modellen. Al speelt misschien ook mee, dat PSV komend weekend uit tegen AZ speelt en Ajax thuis tegen PEC Zwolle. Wordt het gat dan groter dan twee punten, dan zijn we pas overtuigd.

Back To Top