Ga naar hoofdinhoud
Noord-Macedonië - Nederland EK voetbal vandaag

Ajax – Eredivisie. Alleen de landstitel kan het seizoen 2015 – 2016 voor Ajax nog de moeite waard maken. Trainer Frank de Boer hamert die boodschap er tijdens het winterse trainingskamp in het Turkse Belek in.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Ajax wil meer dan landstitel

De Boer heeft veel uit te leggen. Hij is alweer bezig aan zijn zesde jaar bij Ajax, maar na vier landstitels op rij en de tweede plek van vorig seizoen, lijkt die binnenlandse consistentie zich maar niet te vertalen in Europese progressie. En Ajax heeft toch hogere ambities dan alleen maar de beste te zijn van Nederland.

De Boer zal ook wel eens naar een andere club willen verkassen. Regelmatig wordt zijn naam genoemd, als in de Engelse Premier League een collega de biezen moet pakken. Tegenover FOX Sports laat De Boer weten, geen interesse te hebben in een spoedig vertrek. Hij maakt dit seizoen sowieso af in Amsterdam en zal zich pas dan beraden op de nabije toekomst.

DNA Godenzonen

Die mededeling schept wat rust en helderheid in en rond de Amsterdam ArenA. En dat is wel nodig ook, na alweer een jaar met bestuurlijke relletjes. Dan is daar nog de kritiek op de tactische instelling van Ajax en de uitvoering ervan. Termen als ‘traag’ en ‘veilig’ vallen veelvuldig in beschrijvingen daarvan, vaak gekoppeld aan ‘slaapverwekkend’ en ‘te behoedzaam’. Waar zijn de flitsen, dribbels en massale stormlopen van weleer, die horen bij het DNA van de “Godenzonen”?

Frank de Boer verdedigt zich telkens met het argument dat tegenstanders zich ingraven tegenover zijn selectie, en dat het tegenwoordig te riskant is om dan met veel man op de vijandelijke helft te komen. Het zou wel kunnen als zijn mannen zich beter organiseren bij balverlies. “We hebben vaak genoeg een 8 en 9 gehaald, maar ook wel eens een 4”, zegt De Boer daarover tegen Metro. “We moeten ervoor zorgen dat die 4 eruit gaat.”

Lasse Schöne

Mogelijk gaat Lasse Schöne een belangrijke rol bij Ajax vervullen in de tweede helft van de Eredivisie. Maar dan in een andere rol, dan de Deen zou wensen: niet als basisklant, maar als mentor. Vorig seizoen was hij als middenvelder en aanvaller een der productiefste eredivisionisten, dit seizoen houdt hij erg vaak de bank warm. Hij denkt echter niet aan een transfer.

De Deense international heeft natuurlijk geen vrede met zijn reserverol, maar hij zal niet gaan muiten. Hij houdt het gezamenlijke doel voor ogen: begin mei de landstitel tonen aan de fans. Hij helpt de jongere spelers op mentaal gebied. “Ze kunnen goed voetballen, maar het leven van een topsporter houdt meer in”, zegt hij tegen de Telegraaf. “Ik probeer ze te helpen, zodat ze dat gaan beseffen.”

Programma Ajax

Back To Top