Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: Ajax is beter in transfers dan PSV en Feyenoord

Al jarenlang is de Eredivisie een plukveldje voor buitenlandse topclubs, geen enkele topspeler blijft lang. Ajax verkoopt zijn huid echter veel duurder dan PSV en Feyenoord.

Laat ik voorop stellen dat ik geen speciale voorliefde heb voor Ajax, ik ben een neutraal voetballiefhebber. De meningen en uitspraken zijn voor het leeuwendeel gebaseerd op feiten en cijfers.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Eredivisie verliest terrein in Europa

De afgelopen 20 jaar is de Eredivisie steeds verder achterop geraakt bij grote Europese competities als de Premier League, Primera División, Bundesliga en Serie A. De laatste jaren is de Franse Ligue 1 ook voorbij geschoten. Dat komt ten eerste door investeringen van rijke eigenaren (vooral de Premier League), ten tweede door tv-gelden en andere inkomsten, en ten derde door structureel betere prestaties in de Champions League en Europa League.

Als de UEFA niks doet, blijft dat gat steeds groter worden. Spelers gaan nu soms nog liever naar de Engelse Championship (tweede niveau) dan naar een Nederlandse topclub – Richarlison verkoos bijvoorbeeld Watford boven Ajax. Daarom moeten de Nederlandse clubs steeds beter opleiden en steeds meer in de uithoeken van Europa en Zuid-Amerika zoeken om de niet ontdekte pareltjes als eerste te strikken.

Ajax leidt beter op dan Feyenoord en PSV

Maar het helpt natuurlijk veel meer als die pareltjes al van kleins af aan bij je club spelen. Wat dat betreft moeten we in Nederland constateren dat Ajax al decennia lang de beste opleider is. Om een eerlijke vergelijking te maken, heb ik gekeken naar de afgelopen vijf jaar en de huidige situatie. Ajax heeft bijvoorbeeld deze zomer al drie voormalige jeugdspelers verkocht voor 40 miljoen euro: Klaassen, Riedewald en Tete. Vorig seizoen ruim 20 miljoen euro. De afgelopen vijf jaar voor ruim 140 miljoen euro zelfs.

Feyenoord boerde goed met 29 miljoen voor Terence Kongolo en Rick Karsdorp samen, en 15 miljoen euro voor Jordy Clasie in 2015/16. Maar in vijf jaar tijd komt het totaal op ongeveer 65 miljoen. Vooral de 5,6 miljoen samen voor Ron Vlaar en Karim El Ahmadi aan Aston Villa in 2012/13 lijkt toch wel een weggevertje te zijn geweest.

Bij PSV wil het nog minder vlotten met de eigen jeugd: zelfs als ik Jetro Willems erbij tel (op zijn zeventiende naar PSV), kom ik op krap 50 miljoen, waarvan 34 miljoen al voor Memphis Depay. 90 miljoen minder dan Ajax. En dan zie je in Amsterdam alweer de volgende spelers doorbreken zoals Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Justin Kluivert enzovoorts.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Milik, Dolberg, Sanchez de buitenlandse diamantjes van Ajax

Maar af en toe kun je natuurlijk ook een fijne financiële knaller maken op een ruwe diamant uit het buitenland die je zelf prachtig slijpt. Wat dat betreft loopt Feyenoord ver achter op PSV en Ajax. De afgelopen tien jaar verkocht Feyenoord alleen Graziano Pellè voor minimaal 10 miljoen euro, namelijk precies 10 miljoen euro. Überhaupt in de top 20 van duurste uitgaande transfers ooit in de Eredivisie staat Feyenoord maar één keer, met Dirk Kuyt voor 18 miljoen naar Liverpool. Ajax staat negen keer in die top 20, PSV zes keer.

Maar terug naar het buitenlandse segment. Wat dat betreft kunnen Marcel Brands (PSV) en Martin van Geel (Feyenoord) iets leren van Marc Overmars. Want PSV heeft bijvoorbeeld wel jarenlang genoten van het Mexicaanse duo Héctor Moreno/Andrés Guardado, maar in totaal 8,2 miljoen ontvangen voor de twee is wel erg karig.

Arek Milik bracht vorig jaar in zijn eentje vier keer zoveel op voor Ajax met 32 miljoen. En dan hebben de Amsterdammers met onder meer Kasper Dolberg en Davinson Sánchez ook nog eens goud in handen. Samen gekocht voor 5,3 miljoen, verkoopprijs… waarschijnlijk een flink stukje hoger.

Eredivisie Nieuws

Back To Top