Ga naar hoofdinhoud
Alex Pastoor - Eredivisie 2016 - 2017: Wie zijn Sparta en Go Ahead Eagles nu? VI Images

Volgend seizoen kent de Eredivisie weer twee nieuwe clubs. Sparta keert na zes jaar terug en Go Ahead Eagles is slechts een jaartje weggeweest.

Alex Pastoor en Pim Verbeek goud waard

Een van de beste investeringen van Sparta de laatste jaren, is trainer Alex Pastoor. Toen hij werd aangesteld, was Sparta afgezakt naar de middenmoot van de Jupiler League. Samen met technisch directeur Pim Verbeek, in het verleden een ervaren trainer en veelvoudig bondscoach, gooide Pastoor de ploeg om.

Hij versterkte Sparta vooral met transfervrije spelers, die vaak goud waard bleken. Zo kwam linksbuiten Loris Brogno (22) van Mons in België, afgelopen seizoen goed voor 16 goals. Middenvelder Ryan Sanusi (23) kwam van Willem II, hij scoorde zes keer. Inmiddels is zijn contract al verlengd. En de iets meer ervaren Paco Van Moorsel (25), goed voor 12 goals, kwam gratis van FC Groningen.

Sparta investeert voor Eredivisie

Topscorer Thomas Verhaar (28) met 24 goals kwam een seizoen eerder al van amateurclub VOC. En nu hebben Pastoor en Verbeek zich al versterkt met de Australische buitenspeler Craig Goodwin (24), die van landskampioen Adelaide United komt en zelfs tweevoudig international is. De net 20-jarige Zakaria El Azzouzi wordt volgend seizoen van Ajax gehuurd.

Gelukkig voor Sparta heeft Alex Pastoor ervaring in de Eredivisie: als assistent bij Heerenveen en Feyenoord, en als hoofdtrainer bij NEC en AZ. Als hij op dezelfde voet doorgaat met het aantrekkelijke aanvallende spel van Sparta, heeft de club een kans op lijfsbehoud.

Go Ahead Eagles na jaar terug in Eredivisie

Opvallend is dat we naast de kampioen van de Jupiler League ook de nummer vijf van afgelopen seizoen in de Eredivisie terugzien komend seizoen. Veel lijkt te danken aan trainer Hans de Koning, die op 22 februari het stokje overnam. Want na weliswaar verlies van Sparta zes dagen later volgden zes overwinningen en vier gelijkspellen. Go Ahead werd vijfde en kwam in de tweede ronde van de play-offs. Nadat het nummer 2 VVV had verslagen (1-0 thuis en 2-2 uit), legde het De Graafschap over de knie (4-1 thuis en 1-1 uit).

Selectie Go Ahead

De ontslagen trainer Dennis Demmers had wel een aantal belangrijke spelers aangetrokken. Zo haalde hij spits Leon de Kogel bij FC Utrecht, die uiteindelijk 27 goals scoorde in totaal afgelopen seizoen. De belangrijke middenvelder Jerry van Ewijk kwam afgelopen zomer nota bene van De Graafschap.

Net als Sparta heeft Go Ahead Eagles ook een aantal leuke jonge Nederlandse spelers, waaronder de 23-jarige verdedigers Xandro Schenk (al 3,5 jaar bij Go Ahead) en Kenny Teijsse. Schenk kent dus, net als De Kogel en bijvoorbeeld Adam Sarota (ook van FC Utrecht) Eredivisie-voetbal. Maar Go Ahead zal ook flink moeten shoppen om het verblijf in de Eredivisie langer te maken dan de twee seizoenen van de vorige keer.

Back To Top