Ga naar hoofdinhoud
Kenny Tete |Engeland - Nederland oefeninterland | Eredivisie spelers Getty

Oefeninterland Engeland – Nederland. Meer dan de helft van het huidige Nederlands Elftal vertoont zijn voetbalkunsten in de Eredivisie. Wie van deze vaderlandse voetballers op de binnenlandse velden kan Oranje naar een betere toekomst leiden? Dinsdag oefent Nederland uit tegen Engeland, om 21:00 uur.

Engeland – Nederland

De Eredivisie heet een kweekvijver te zijn van aanstormend talent. Ben je boven de pakweg 25 jaar en speel je nog steeds in de Nederlandse competitie, dan zal je die droomtransfer naar FC Barcelona uit het hoofd moeten zetten. En ben je rond de 30 en hang je nog steeds rond bij clubs als Graafschap en Willem II, dan mag je elke avond op de knietjes uit dank dat je überhaupt een profcontract kon tekenen.

 

Bovenstaande is natuurlijk overdreven. Feit is wel dat de Eredivisie in Europees perspectief geen greintje ontzag, respect en vrees meer opwekt. Memphis Depay dacht als grote meneer weg te kunnen bij PSV, maar de beste speler van de Eredivisie in 2015 zit nu bij Manchester United vaker op de bank dan dat hij linksbuiten mag starten. Het is, op zijn zachtst gezegd, dus een veeg teken dat Oranje zoveel Eredivisionisten telt. Waarom spelen ze niet in de Bundesliga, Premier League en Primera Division?

Gebroken neus Cillessen – knieblessure Klaassen

Na de match tegen Frankrijk hebben Jasper Cillessen (Ajax) en Davy Klaassen het trainingskamp verlaten. De keeper heeft een gebroken neus, Klaassen kampt met zijn knie. Michel Vorm (Tottenham) en Marco van Ginkel (PSV) zijn bij de selectie geroepen.
Wat Oranje afgelopen vrijdag in de eerste helft tegen Frankrijk op de mat legde, was in meerdere opzichten treurig. In plaats van Johan Cruijff te eren met een draaglijke tussenstand, stond Nederland in de veertiende minuut (toen de match werd onderbroken voor Cruijff) al achter met 0-2. Bondscoach Danny Blind moest weer vanuit de dugout het hoofd schudden voor zoveel kinderlijke fouten.

Bazoer en Tete talenten voor de toekomst

Toch zijn er een paar lichtpuntjes. Dat is waar Oranjefans zich maar aan moeten optrekken, bij gebrek aan onmiddellijke oplossingen. Riechedly Bazoer (19 jaar, twee caps) bijvoorbeeld heeft de fysieke power en het spelinzicht om uit te groeien tot een hedendaagse “box to box” speler. Kenny Tete, absent bij Oranje vanwege een blessure, wordt gezien als het grootste defensieve talent in jaren.

Marco van Ginkel (door Chelsea geleend aan PSV) en Davy Klaassen zijn beide 23 jaar en hebben samen pas twee en vijf interlands achter de rug; zeer bescheiden getallen gezien hun veelbelovende entree in het Nederlandse voetbal. In die middenvelders zit zeker nog rek. En als Luuk de Jong (25 jaar, tien caps) nog kan leren om ook in de kleine ruimte te opereren, hoeft PSV niet zijn plafond te zijn.

Back To Top