Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: Wel of geen Dirk Kuyt bij Feyenoord tegen PSV? Getty

Staat Dirk Kuyt, Mister Feyenoord, komende zondag in De Kuip in de basis tegen PSV? De cruciale match vraagt om de ervaring, het leiderschap en het onvermoeibare beulswerk van de Katwijker. Maar zijn trainer Gio van Bronckhorst lijkt momenteel niet helemaal tevreden te zijn over Kuijt.

In de eerste seizoenshelft was Kuijt zo ongeveer de eerste speler die Gio intekende in de basiself. Van de 23 speelronden in de Eredivisie, was hij er bij 21 present bij de aftrap. Maar in korte tijd ontbrak hij daar in de wedstrijden tegen AZ en FC Groningen in de competitie en tegen Vitesse in de beker. Wil Gio de 36-jarige routinier simpelweg sparen voor de echt belangrijke momenten, of levert het Duracell-konijntje niet meer genoeg?

Feyenoord – PSV met Dirk Kuyt?

Kuijt heeft in 1.721 competitieminuten zeven keer gescoord en vier assists gegeven. Dat komt neer op een goal of assist per 156 minuten. Vorig seizoen sloot hij af met 2.753 competitieminuten, negentien goals en drie assists. Oftewel: een goal of assist per 125 minuten.

Het aantal doelpogingen per match is wel iets gestegen, van 2,6 naar 2,8, maar het aantal dribbelpogingen nam af van 0,6 naar 0,3. Ook lijkt hij wat minder defensieve arbeid te verrichten, getuige de afname van het aantal overtredingen

(2,4 naar 0,7, wat zo een grote afname is dat het niet alleen verklaard kan worden door te stellen dat hij minder snel wordt afgefloten) en van het aantal tackles (2 naar 0,9).

Trainer Gio van Bronckhorst beslist

En op het gebied van passes is er eveneens een milde terugval: van gemiddeld 47 naar 40 passes, al nam de nauwkeurigheid wel toe van 72 naar 72 procent. Maar toch niet zo ernstig dat Kuijt onvermijdelijk zijn basisplek definitief lijkt te verliezen. Het is onvergelijkbaar met bijvoorbeeld Wayne Rooney, die nota bene vijf jaar jonger is, maar simpelweg te statisch is geworden om nog langer een basisplek te verdienen bij Man United.

Ronald Koeman, de vorige trainer van Feyenoord, geeft zowel Kuijt als Van Bronckhorst steun: “Dirk Kuyt kan negen van tien wedstrijden in de Eredivisie zo zonder problemen op 10 spelen. Alleen: een trainer moet wel altijd kiezen wat voor het elftal het beste is.” Zondag om 14:30 zullen we zien waar Gio voor kiest.

Voorspellingen Eredivisie

Feyenoord is bij bookmaker 888Sport favoriet @2.35. Winst van PSV staat op 2.85. Gelijkspel levert je 3.35 per ingezette euro op. Lees ook: wedden op voetbal.

Eredivisie Nieuws

Back To Top