Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie voorbeschouwing speelronde 6

Eredivisie programma: De Graafschap – Ajax. De grootste horde richting titel in de Eredivisie lijkt Ajax te hebben genomen. De 4-0 winst op FC Twente betekent dat een zege bij De Graafschap voldoet voor de 34e landstitel. Zondag is Ajax de nieuwe kampioen.

Winst op De Graafschap genoeg voor Ajax

2006/07 was het laatste seizoen dat de Eredivisie beslist werd op doelsaldo. Iedereen kan zich wel de bloedstollende ontknoping herinneren: AZ verloor met 3-2 van Excelsior, Ajax won met 2-0 van Willem II, maar PSV werd kampioen door de 5-1 zege op Vitesse. Het doelpunt van Phillip Cocu bezorgde PSV de titel op één goal verschil. De laatste keer daarvoor dat de Eredivisie op doelsaldo beslist werd? In 1991, toen PSV twee goals voor bleef op Ajax.

Nu lijkt Phillip Cocu in tegenstelling tot 2006/07 aan het kortste eind te trekken. Want het verschil van zes goals bleef afgelopen weekend intact, in het voordeel van Ajax. PSV scoorde dit seizoen wel vijf goals meer, maar kreeg er elf meer tegen.

Daardoor hoeft er in de laatste wedstrijd niet meer gerekend te worden, weet ook Ajax-trainer Frank de Boer: “Als we het laatste duel winnen bij De Graafschap, dan moet het gebeurd zijn.” Dan pakt hij zijn vijfde titel in zes seizoenen.

De Graafschap uitgespeeld

Ajax heeft dus nog alles om voor te spelen, tegenstander De Graafschap niet. De ploeg uit Doetinchem verloor weliswaar met 4-1 van AZ, maar Cambuur Leeuwarden werd door PSV met 6-2 in de pan gehakt. Daardoor weet De Graafschap nu al dat het zeventiende wordt en nacompetitie moet spelen. Maar dat betekent niet dat de Superboeren deze wedstrijd zomaar uit handen gaan geven.

Want trainer Jan Vreman wil een goede wedstrijdvorm meenemen naar de nacompetitie. En daarom moeten zijn spelers ‘gewoon’ vol aan de bak tegen Ajax. “Wij gaan het duel met Ajax in om te winnen. Het is natuurlijk niet zomaar een elftal dat langskomt, het is de koploper, dus het zal heel lastig zijn. Maar ik wil dat mijn spelers met een goed ritme de nacompetitie in gaan. Dan moeten we alleen niet zoveel fouten maken als we tegen AZ hebben gedaan.”

En daarbij doelt Vreman waarschijnlijk vooral op Davy Pröpper. Een foute pass en knullig balverlies van hem leidden twee doelpunten van AZ in. Voor De Graafschap en vooral voor PSV is het hopen dat de fouten van de gehele ploeg tot een minimum worden beperkt.

Onverwachte sterkhouders bij Ajax

Anwar El Ghazi was tegen Twente geblesseerd, Arek Milik kwam in het stuk niet voor. Het waren juist spelers die opstonden van wie je het minder verwacht had. Mike van der Hoorn was verdedigend sterk en kopte de belangrijke 2-0 binnen. De pas 18-jarige Vaclav Cerny scoorde de openingstreffer bij zijn tweede basisplek dit seizoen. En invaller Viktor Fischer scoorde ook weer eens. De vierde doelpuntenmaker is wel al een tijdje in vorm, Amin Younes. Als Ajax tegen De Graafschap weer over alle linies zo presteert, is de landstitel een kwestie van 90 minuten tijd.

Wedden op De Graafschap – Ajax

Het mag niet verrassend zijn dat winst van Ajax in Doetinchem op papier bijna een zekerheid lijkt. Bookmaker 888sport zet 1.25 op een zege en daarmee de titel voor de Amsterdammers. Een gelijkspel staat al op 6.00 en winst van De Graafschap op 11.00.

Back To Top