Ga naar hoofdinhoud
Voetbal: beste Eredivisie spelers tot nu: topscorers bij AZ en ADO Getty

De Eredivisie heeft vier speelronden in de jaargang 2018-2019 afgerond en maakt pas op de plaats voor een internationale break. We maken de balans van de seizoensopening op en speuren naar de voetballers die tot nu toe de meeste indruk wekten.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Topscorer Eredivisie

We beginnen met de categorie die altijd en overal de meeste aandacht opeist: topscorers. Een onverwachte naam staat bovenaan, die ook nog eens uitkomt voor een club die gewoonlijk geen productieve zwaargewichten levert: Abdenasser El Khayati van ADO Den Haag. Hij heeft in vier duels zes goals gemaakt. Daarna volgen Fran Sol (Willem II), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Kristoffer Petersen (Heracles) en good old Robin van Persie (Feyenoord) met vier per man.

Op basis van speeltijd: Johnsen

Maar hoe zit het met het aantal goals per 90 minuten? Wie meer speelt heeft immers meer gelegenheid om het net te vinden, dus een vergelijking op basis van speeltijd is eerlijker. Dan komt Bjørn Johnsen van AZ bovendrijven, die verdeeld over meerdere invalbeurten in 79 minuten al tweemaal scoorde. Je zou zeggen: laat die man eens een hele wedstrijd meedoen.

Leider Eredivisie assist klassement

Ondanks de algemene stemming dat Sam Larsson bij Feyenoord leidt onder ‘Kuipvrees’ is de Zweed toch leider in het assist-klassement. Hij gaf er drie. El Khayati blijkt niet zelfzuchtig te zijn en heeft ook al zestien key passes gegeven, de pass waaruit een kans ontstaat. Dat zijn er evenveel als Steven Berghuis gaf aan zijn makkers bij Feyenoord.

Weer is Johnsen beter

Maar ook hier zou je Bjorn Johnsen meer speeltijd gunnen, want in zijn vier invalbeurten kwam hij tot gemiddeld 5,7 key passes per 90 minuten, bijna het hoogste gemiddelde van alle spelers die in alle vier speelronden uitkwamen. Donyell Malen (PSV) leverde er 5,9.

Laten we de focus op goals, assists en belangrijke passes even varen en verdedigend werk in het zonnetje zetten. Anouar Kali van NAC Breda voert de meeste onderscheppingen per 90 minuten uit en ook Lex Immers (ADO) en Danny Post (VVV) verdienen een schouderklopje voor hun werklust.

Versterking AZ is onderweg

En welke doelman moest de meeste reddingen verrichten? Je verwacht de keeper van een staartclub bovenaan dat lijstje, maar het is Marco Bizot van AZ. Het geeft gewicht aan de gedachte dat AZ dit seizoen stukken kwetsbaarder is dan vorig jaar.

Maar versterking lijkt onderweg. Verloren zoon Adam Maher lijkt te gaan tekenen voor de Alkmaarders. De middenvelder werd opgeleid bij AZ en speelde tussen 2011 en 2013 voor hen in de Eredivisie. Hij zit nu zonder contract.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspellingen topscorer Eredivisie

Vooralsnog is Klaas-Jan Huntelaar bij de bookies favoriet voor de topscorer Eredivisie titel met een notering van 4.00. Hirving Lozano en Robin van Persie volgen met een quotering van 5.00 en dan komt Luuk de Jong @9.00. Zet je in op El Khayati dan pak je bij bookmaker Mr Green 12.00 x je inleg indien je voorspelling uitkomt en voor Johnsen is dat 21.00.

Back To Top