Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie Transfers: Feyenoorder weg en Justin Kluivert definitief naar Roma Getty

Feyenoord kon bijna niet beter de interlandperiode ingaan: zelf winnen, Ajax verspeelt punten en na de interlandweek de Klassieker in de Amsterdam ArenA.

De landstitel voor Feyenoord is in jaren en jaren nog nooit zo dichtbij geweest. Al leek het er in de eerste helft tegen sc Heerenveen afgelopen zondag niet op. De Friezen waren in het Abe Lenstra Stadion gewoon beter dan de koploper van de Eredivisie en kwamen ook terecht op een 1-0 voorsprong.

Karakter Feyenoord

Na de theepauze maakte Feyenoord het verschil goed door de in vorm zijnde spits Nicolai Jørgensen en – de omstreden inzet van – Tonny Vilhena.

Vilhena of niet, trainer Giovanni van Bronckhorst zag na rust een kampioensteam dat ervoor wilde vechten. “In de rust heb ik ook aangegeven dat we nog tijd genoeg hadden om dat te repareren. Dat hebben de jongens uitstekend gedaan en dit toont het karakter van ons team aan. Als je met 1-0 achterstaat en je buigt het in de tweede helft zo om, dat is een groot compliment waard. Maar tegen Ajax moeten we vanaf het begin zo spelen.”

Ajax en Peter Bosz moeten hopen

Na de wedstrijd van Feyenoord wist Ajax dat het in Rotterdam van Excelsior moest winnen om de titelstrijd in eigen hand te houden, met de Klassieker in het vooruitschiet. Maar de ploeg van Peter Bosz struikelde over ‘het kleine broertje’ van Feyenoord met 1-1. Juist een fout van de zo bewierookte Matthijs de Ligt luidde de treffer van Excelsior in. Maar Ajax verzuimde ook te domineren en goede kansen te creëren.

Al was dat volgens Bosz niet te wijten aan een gebrek aan inzet. “Alle spelers waren er van doordrongen dat er vandaag gewonnen diende te worden. Daar lag het niet aan. We hebben dit puntenverlies geheel aan onszelf te wijten. We waren gewoon niet goed genoeg om aanspraak te maken op de zege. Alles wat met voetbal te maken heeft ging fout. De passing was dramatisch, waardoor we niet ons eigen spel konden spelen.”

Door de remise in Kralingen is de titel verder weg dan ooit voor Ajax. Het verschil met Feyenoord is zes punten, dat ook nog eens veruit het beste doelsaldo van de twee heeft: +51 om +39. De Amsterdammers moeten zelfs vrezen voor de tweede plek, omdat PSV door een krappe 1-0 zege op Vitesse tot op twee punten is genaderd.

De Klassieker kan beslissing brengen

Natuurlijk zijn de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord op zichzelf al bijzonder. Maar de komende editie van De Klassieker in de Amsterdam ArenA kan zes duels voor het einde van de competitie al het oordeel over de kampioen vellen. Met Ajax op zes punten achterstand en PSV op acht, zou wellicht zelfs een gelijkspel voor Feyenoord volstaan voor de eerste landstitel in 18 jaar.

De uitblinker van afgelopen zondag, Tonny Vilhena, is er dan waarschijnlijk niet bij. Feyenoord kon zijn mogelijke schorsing nog even rekken tot na het duel met Heerenveen, maar verder zal het vermoedelijk niet komen. De aanklager betaald voetbal heeft in elk geval wel al besloten om geen onderzoek te doen naar een vermeende klap van Ajax-aanvoerder Davy Klaassen in het duel met Excelsior.

Voorspellingen Eredivisie

Scorebordjournalistiek daargelaten, voetbaldier en Feyenoord-icoon Willem van Hanegem denkt dat de beslissing om de Eredvisie titel al is gevallen afgelopen zondag. En dat ligt niet eens aan Feyenoord zelf volgens De Kromme. “Ik heb al die tijd gedacht dat Feyenoord echt beter zou moeten gaan voetballen om serieus aanspraak te maken op de titel. Maar na zondag ben ik om. Feyenoord geeft deze enorme voorsprong niet meer weg, de beslissing is gevallen. Feyenoord hoefde niet beter te voetballen. Matig voetbal wordt gewoon niet veel afgestraft in Nederland.”

Ook de bookmakers zien de titel niet meer aan Feyenoord te ontglippen. Zet je een euro in op Feyenoord dan krijg je er 1.30 voor terug. Denk je toch nog dat Ajax kampioen wordt dit seizoen dan is je euro ineens veel meer waard bij 888Sport: 4.00. Wat de Klassieker in de Arena betreft: Ajax is favoriet voor de winst @2.06 en een zege van Feyenoord staat op 3.45.

Back To Top