Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie 15 oktober AZ – Vitesse Getty

Zaterdag 15 oktober om 20:45 uur speelt AZ thuis in Alkmaar tegen Vitesse. Na acht speelronden hebben de clubs hun plek in de subtop van de Eredivisie al gevonden. AZ staat vijfde met vijftien punten, Vitesse zit daar direct achter met dertien punten.

Blessures

Bij de thuisploeg zullen Joop van der Linden, Ron Vlaar en Wout Weghorst wellicht niet te bewonderen zijn. Met name die laatste twee zijn normaliter onbetwiste basisspelers. Al meldde trainer John van den Brom van de week dat ze weer de trainingen hadden hervat. Aan de kant van de Gelderlanders is Sheran Yeini absent.

Vitesse tegen AZ meestal matig

Dit kalenderjaar is het Vitesse nog niet gelukt om tweemaal achter elkaar te winnen in de competitie. Het goede nieuws voor de ploeg uit Arnhem is dat er nu weer een kans aan doet om dat wel te doen, want in de zevende speelronde werd Groningen verslagen. Het slechte nieuws is dat de onderlinge resultaten tegen AZ al een paar jaar matig zijn.

AZ won namelijk vier van de laatste zes ontmoetingen, Vitesse trok maar eenmaal aan het langste eind. Als we alleen kijken naar de zes laatste ontmoetingen in Alkmaar, dan ziet het er nog zonniger uit voor AZ: vijf zeges en een gelijkspel. Het totale doelsaldo over die reeks helt verrassend veel over richting de Noord-Hollanders: 14-3.
Bovendien heeft AZ in zijn vier eerdere thuiswedstrijden in deze Eredivisie nog geen nederlaag hoeven slikken (acht punten), terwijl Vitesse uit vier uitwedstrijden zes punten peurde. De laatste twee werden verloren, van Ajax en FC Twente.

AZ in eigen huis productief

Aan beide kanten zijn er spelers die met gemak kansen scheppen voor hun ploeggenoten. Lewis Baker (Vitesse) en Iliass Bel Hassani (AZ) hebben beide tot nu toe 25 keer via een pass een kans bezorgd aan een teamgenoot. Opvallend is dat Vitesse vier van zijn vijf laatste competitieduelpunten maakte in het laatste kwartier. AZ is dan weer in eigen huis aardig productief, want het scoorde al negen thuisduels op rij minstens twee goals.
Tot slot de quotering AZ – Vitesse, mocht je overwegen in te zetten op de wedstrijd. AZ noteert 1.95, gelijkspel staat op 3.65 en Vitesse noteert 3.80. Kom je er niet uit, dan tippen we dat beide teams gaan scoren op 1.65.

Back To Top