Ga naar hoofdinhoud
Programma Eredivisie - AZ - PSV vi images

Nog zes speelrondes in de Eredivisie en om alle prijzen wordt fel gestreden. PSV achtervolgt Ajax om de landstitel, en treft nu AZ dat juist direct Europees voetbal wil afdwingen.

PSV mag geen misstap maken

Vóór de interlandperiode gaf PSV de koppositie uit handen in een rechtstreeks duel met Ajax.

In Eindhoven ging de ploeg van Phillip Cocu met 0-2 onderuit. PSV staat nu twee punten achter de Amsterdammers en met zes duels te gaan mag PSV eigenlijk geen fouten meer maken.
Vooral ook omdat het doelsaldo in hun nadeel is: PSV staat op +41 en Ajax op +50.

De wedstrijd tegen AZ lijkt de zwaarste van de zes resterende duels van PSV. Want na deze wedstrijd wachten nog Willem II, Roda JC, Vitesse, Cambuur Leeuwarden en FC Utrecht. Nu punten verspelen, zou Ajax in een riante positie brengen voor de landstitel en directe plaatsing voor de lucratieve Champions League. Het lijkt dus een must-win voor PSV.

Voor AZ staat ook nog alles op het spel. De Alkmaarders staan vierde en willen zich graag plaatsen voor de Europa League. Een klein voordeel voor AZ is dat Feyenoord in de finale van de KNVB Beker staat. Als Feyenoord de beker wint en derde blijft, schuift het ticket van de derde voorronde Europa League door naar de nummer vier van de Eredivisie.

Om zelf derde te worden of vierde te blijven, moet AZ naast Feyenoord ook nog afrekenen met meer kapers op de kust. Want FC Utrecht, Heracles Almelo en Vitesse staan ook nog binnen schotsafstand van de ploeg van John van den Brom. Vitesse staat met vier punten het verste achter van die drie, maar heeft bijvoorbeeld weer een veel beter doelsaldo dan AZ.

Vincent Janssen versus Luuk de Jong

AZ – PSV is ook een strijd tussen de nummers één en twee van de topscorerslijst van de Eredivisie. Ook nog eens twee Nederlandse spitsen die afgelopen week trefzeker waren voor het Nederlands Elftal. PSV-spits Luuk de Jong scoorde tegen Frankrijk de 1-2, maar het mocht niet baten met een 2-3 nederlaag.

AZ-spits Vincent Janssen was afgelopen dinsdag juist de matchwinner tegen Engeland. Na 10 minuten invallen tegen Frankrijk, mocht hij tegen Engeland in de basis beginnen in zijn tweede interland. Janssen speelde erg goed, scoorde de 1-1 uit een perfecte penalty en gaf ook nog eens de assist op de winnende 2-1 van Luciano Narsingh. Al is diezelfde Narsingh nu dus weer tegenstander van Janssen op het veld.

AZ Alkmaar – PSV

Beide ploegen weten dus goed wie ze moeten uitschakelen. Maar AZ zal ook de strijd moeten aangaan met het ijzersterke middenveld van PSV met onder meer Davy Pröpper en Andrés Guardado. Want in het eerste duel in Eindhoven liet AZ zich overlopen door de middelste linie van PSV, waardoor ze zelf nauwelijks aan aanvallen toe kwamen. ‘En als je de bal niet hebt, kun je niet scoren’, zullen AZ en Vincent Janssen denken in de geest van de onlangs aan ons ontvallen Johan Cruijff.

Back To Top