Ga naar hoofdinhoud
AZ - Feyenoord voorbeschouwing: statistieken zijn duidelijk Getty

Zondag 16 september 2018 om 12:15 uur speelt AZ tegen Feyenoord in de vijfde speelronde van de Eredivisie. De Alkmaarse gastheren staan vierde met zeven punten, de kampioen van 2017 staat een plek hoger en heeft negen punten.

Wat zijn de verwachtingen voor deze wedstrijd – blijft AZ moeite houden met de traditionele top 3? Als je kijkt naar de statistieken, gaat Feyenoord winnen.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

AZ stelt Myron Boadu te vaak op

AZ Alkmaar begon flitsend aan het nieuwe seizoen en was na twee duels nog zonder puntverlies. Maar daarna kwamen kwetsbaarheden in het elftal naar voren die best voorspelbaar waren. Het ontbreekt aan een evenwichtige leeftijdsopbouw in de selectie. Zo begon de pas zeventienjarige spits Myron Boadu viermaal achtereen in de basis. Hoeveel talent iemand ook heeft, op dat punt in zijn carrière komt dat te vroeg.

Robin van Persie van grote waarde

Feyenoord wordt aan de hand genomen door Robin van Persie. Zolang de topscorer aller tijden van Oranje fit is en grote delen van de wedstrijden mee kan spelen kan dat goed blijven gaan. Maar er ligt wel heel veel druk op zijn schouders.

Wordt het niet een beetje teveel?

Robin van Persie is momenteel clubtopscorer (vier doelpunten) en zorgt van de basisspelers voor de meeste schoten per 90 minuten. Hij is na Berghuis en St. Juste ook de meest actieve dribbelaar en jawel, van de basisklanten gaat hij ook nog eens de meeste kopduels aan. Hoe lang houdt zijn lichaam dit enorm brede cluster aan activiteiten vol? Vorige maand werd hij 35 jaar.

AZ – Feyenoord statistieken

Feyenoord heeft een opvallend sterke recente staat van dienst tegen AZ en won alle zes vorige confrontaties. Het doelsaldo van die reeks is 4-21. Het onderstreept de observatie dat AZ al een paar jaar te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken: het wil telkens maar niet lukken tegen de traditionele top drie.

Thuis won AZ maar een van de laatste zes bezoekjes van de Rotterdammers (viermaal winst Feyenoord, saldo 6-18).

Voorspellingen wedstrijd AZ – Feyenoord

Feyenoord is lekker op schot de laatste speelronden en leverde in tien van de vorige elf eredivisiewedstrijden minstens drie goals af. Daarnaast wonnen de Zuid-Hollanders elf van de vorige twaalf speelronden, inclusief het einde van vorig Eredivisie seizoen.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

En matches van AZ zijn in regel doelpuntrijk. Dit seizoen leverden hun vier eerdere partijen gemiddeld 3,75 treffers per duel op. AZ staat derde in het rijtje met meeste zuivere doelpogingen per wedstrijd, Feyenoord zevende.

Wedden op Eredivisie? AZ noteert voor de winst 2.70, gelijkspel levert je 3.75 x je inleg op en winst Feyenoord 2.33 x. Dat beide clubs scoren noteert begrijpelijk slechts 1.42 en de quotering voor ‘over 2,5 goals’ is 1.49. Dat is de moeite niet waard. De tip is daarom gokken op ‘meer dan 1,5 goals’ voor het uit-team, Feyenoord dus, voor 1.83 x je inleg bij een goede voorspelling. Je wint de weddenschap als Feyenoord 2 of meer doelpunten scoort.

Back To Top