Ga naar hoofdinhoud
VVV-Venlo – Heracles Almelo Eredivisie goksites Getty

Zondag om 14:30 uur speelt AZ thuis tegen FC Utrecht in de laatste speelronde van de Eredivisie. De thuisploeg staat vijfde en kan nog terugvallen naar plek zeven, de gasten staan al wekenlang vastgeprikt op plek vier.

Ondanks dat Utrecht al wekenlang zeker is van plek vier en niet meer omlaag of omhoog kon gaan, blijven de Domstedelingen fanatiek de punten bijeen sprokkelen. In de vorige zes speelronden behaalde de club vijftien punten, wat alleen Ajax hen kan nazeggen. Bovendien kreeg de ploeg in die periode de minste tegengoals, te weten drie.

Eredivisie seizoen duurt te lang voor AZ

Voor AZ lijkt het seizoen daarentegen net een tikje te lang. Werd twee weken geleden al de bekerfinale verloren van Vitesse, in een wedstrijd van bedenkelijke kwaliteit, ook in de competitie gaat het moeizaam. Acht punten uit de vorige zes duels is een magere score, maar vooral het doelsaldo van min twee spreekt boekdelen. Zelfs NEC, dat al maandenlang maar niet wist te winnen, gaf vorig weekend AZ met 2-1 het nakijken.

In de recente onderlinge wedstrijden houden deze twee elkaar perfect in evenwicht, met elk twee zeges en twee gelijke spelen. Wel was FC Utrecht in die duels productiever, met een totaal doelsaldo van tien tegen veertien. Thuis won AZ drie van de laatste zes keer dat Utrecht op bezoek kwam en was er tweemaal een gelijkspel (totale doelsaldo 12-6).

Geld voor Utrecht bij verlies

Overigens doet zich de merkwaardige situatie voor dat Utrecht financieel belang heeft bij een nederlaag. Dat zit zo: clubs krijgen televisiegeld uitgekeerd op basis van hun prestaties in de laatste tien seizoenen. Om Vitesse op die lijst voor te blijven, moet Utrecht dit seizoen minstens twee plekken hoger eindigen dan de Arnhemmers. En dat is het geval als AZ punten pakt en dus ook Vitesse voorblijft. Het gaat om 750.000 euro.

Trainer Erik ten Hag heeft zoals verwacht de clichés al geuit over altijd willen winnen en dat niet de penningmeester maar hij de strategie bepaalt. Maar zal het niet stiekem toch een rol gaan spelen?

Wedden op AZ – FC Utrecht

AZ staat bij bookmaker 888Sport voor winst op 1.34, gelijkspel noteert 5.00 en winst FC Utrecht @8.50. We tippen dat er meer dan drie goals komen, de over 3,5 goals noteert 2.23. Lees meer: Eredivisie voorspellen.

Back To Top