Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie ronde 16: Vitesse - NEC, Ajax - Twente en Emmen - Cambuur

Zaterdag om 19:45 uur speelt AZ thuis tegen FC Twente. De traditionele subtoppers staan dit Eredivisie seizoen een paar treetjes lager dan ze willen en gewend zijn. AZ begint met nog drie speelronden te gaan als nummer zes aan dit duel, Twente staat zevende.

Het ziet er niet naar uit dat de ploegen nog vlak achter de grote drie terechtkomen. FC Utrecht is momenteel vierde en de kloof richting die club is zeven punten voor AZ en negen voor Twente. Nummer vijf Vitesse is nog wel in zicht. Maar de vorm is er bij zowel de Noord-Hollanders als de Tukkers niet afdoende om nog te hopen op wonderen. AZ won in de laatste zes speelronden slechts tweemaal en greep acht punten, Twente deed het nog minder met zeven punten.

AZ Alkmaar – FC Twente Eredivisie

AZ was in de afgelopen seizoenen in onderlinge duels net even de betere won de helft van de laatste zes confrontaties. Het doelsaldo van die matches is 11-9, toch erg close dus. En in het eigen Afas stadion hadden de Alkmaarders het opvallend genoeg juist wat lastiger, want beide ploegen wonnen twee van de zes meest recente ontmoetingen aldaar. Het doelsaldo over die reeks is zelfs het voordeel van FC Twente: 10-11.

De opponenten staan dus erg dichtbij elkaar op de Eredivisie ranglijst en ook de onderliggende cijfers vertonen aardig wat overeenkomsten. Zo komen zowel AZ als Twente tot gemiddeld 4,9 zuivere schoten op goal per competitiewedstrijd en behoren ze ook beide tot de subtop wat betreft aantal korte passes per wedstrijd (wat vaak een teken is van balbezit en verzorgd positiespel).

Dominik Lanius

Niet alleen op het veld zullen deze verenigingen elkaar bestrijden, momenteel zijn ze ook in de transferwereld in elkaars vaarwater beland. Beide trekken ze aan de Duitse verdediger Dominik Lanius, momenteel onder contract bij FC Viktoria Köln 1904 in de Duitse Regionalliga West. Of het gaat lukken om het talent aan te trekken is twijfelachtig, want hij schijnt ook gewild te zijn bij Hamburger SV.

Wil je een Eredivisie voorspelling doen? Winst van AZ noteert @1.69, gelijkspel @4.10 en winst van Twente @4.40. De bookmakers verwachten hier veel goals, wat juist de @1.74 op minder dan vier treffers interessant maakt.

Back To Top