Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie AZ - FC Groningen Erwin van der Looi Getty

Eredivisie programma: AZ – FC Groningen. Zaterdag 20 februari om 18:30 uur mogen in Alkmaar AZ en Groningen los. Ze spelen in de 24e speelronde van de competitie tegen elkaar. Beide clubs azen stiekem op de vacante derde plaats op de ranglijst.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

AZ – FC Groningen Eredivisie

AZ is tot nu toe de revelatie van 2016. Voor de jaarwisseling vroegen volgers zich af waar de nummer drie van de afgelopen jaargang was gebleven. De Noord-Hollandse ploeg begon zelfs aan het nieuwe jaar op plek twaalf en had zelfs een negatief doelsaldo. Door zes overwinningen op rij in de Eredivisie ziet het er plots zonniger uit in Alkmaar. Inmiddels staat AZ vierde en is de hatelijke min vijf omgevormd tot een positief doelsaldo van zeven.

FC Groningen onzeker over trainer

FC Groningen sukkelt een beetje door het voetbalseizoen heen, waarbij het waarschijnlijk niet helpt, dat trainer Erwin van de Looi al zijn afscheid heeft aangekondigd. Het blijft merkwaardig, dat zulke beslissingen niet binnenskamers worden gehouden. Art Langeler wordt steeds luider genoemd als zijn opvolger. In de zes speelronden van dit jaar pikte de noorderlingen acht punten op. De bekerhouder had afgelopen weekend thuis meer verdiend dan de 1-2 nederlaag in de wedstrijd tegen Ajax.

Programma FC Groningen

Goals spits Vincent Janssen

De blikvanger bij AZ is spits Vincent Janssen. Afgelopen seizoen acteerde de voetballer nog bij Almere City, dat in de onderste regionen van de Jupiler League acteert. Hij leek de sprong naar de subtop van de Eredivisie snel te maken en pikte ook goaltjes mee in de Europa League, maar na een terugval in de herfst, heeft de werklustige spits zijn trefzekerheid weer hervonden. De 21-jarige jeugdinternational van Oranje staat dit jaar al op acht doelpunten.

AZ favoriet voor de winst

Beide voetbalclubs halen tot nu toe een goed rendement uit een voorsprong. AZ Alkmaar stond elfmaal met 1-0 (of 0-1) voor en peurde uit die situaties 29 punten (gemiddeld 2,64), terwijl de Groningers elfmaal de eerste treffer maakten en daaruit 26 punten genereerden (2,36). En dat AZ een serieuze kandidaat is om weer derde te worden, blijkt uit de ranglijst met totale aantal minuten met een voorsprong. De ploeg stond al 765 minuten voor en moet daarmee alleen PSV en Ajax voor zich laten. FC Groningen genoot 576 minuten van een voordelige marge.

De laatste zes onderlinge krachtmetingen leidden tot twee zeges elk, terwijl in het Afas Stadion AZ driemaal won en eenmaal verloor (totale doelsaldo 9-5).

Programma AZ Alkmaar

Back To Top