Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: Ajax - sc Heerenveen - Foppe de Haan Getty

Eredivisie: Ajax – sc Heerenveen. Zaterdag om 20:45 uur staan Ajax en sc Heerenveen tegenover elkaar in de Amsterdam Arena. Het is voor beide teams de vijftiende speelronde van de Eredivisie. Ajax staat bovenaan, Heerenveen is nummer elf.

Uitslagen en Speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Ajax – sc Heerenveen

Zo moeizaam als Ajax ploetert door de Europa League, zo soepel binden de Amsterdammers Nederlandse tegenstanders aan hun zegekar. Elf van de veertien competitieduels werden gewonnen en alleen rivaal PSV wist de vice-kampioen te verschalken. De zes vorige competitieronden leverden zestien punten op en een magnifiek goalsaldo van negentien tegen drie.

Foppe de Haan

Sc Heerenveen hoopt zich aan de hand van oude krijger Foppe de Haan richting subtop op te hijsen. De 72-jarige clublegende belooft tot minstens Kerstmis aan te blijven, en mocht de directie dan nog geen nieuwe verlosser hebben gevonden, dan valt er wat Foppe betreft best te praten over een verlenging. Na de 3-0 op Roda JC werd het De Haan te machtig en wurmde hij zich snikkend door de persconferentie heen.

Maar wat De Haan betreft, is zijn collega Frank de Boer de volgende met traantjes. “We gaan met de borst vooruit naar De Arena, dat moet altijd”, zei De Haan tegen VI. “Anders moet je thuisblijven. Losers wil ik niet meer zien.” Hij beseft dat zijn opofferingsgezindheid van hem een nog grotere held maakt. Wat zijn vrouw betreft had Foppe de Haan de lokroep vanuit Heerenveen weerstaan, wat de fans betreft komt er een standbeeld van Foppe naast die van Abe Lenstra. “Dat lijkt me niet verstandig”, blijft de trainer nuchter.

Jaïro Riedewald geschorst

Ajax zal middenvelder Jaïro Riedewald moeten missen. Hij heeft vijf gele kaarten bijeen gespaard en moet die inruilen voor een duel schorsing. De Ajacieden hebben in twaalf van de veertien vorige thuiswedstrijden in de competitie minstens tweemaal gescoord. Heerenveen won daarentegen slechts een van zijn zeven uitduels van dit seizoen, en dat was tegen het zwalkende Twente.

Ajax won drie van de zes meest recente confrontaties met de Friezen, daarnaast werden driemaal de punten gedeeld. De reis naar Amsterdam is Heerenveen de laatste jaren niet goed bevallen. Ajax was in vijf van de zes laatste Arena-duels tegen sc Heerenveen heer en meester en speelde eenmaal gelijk. Het totale doelsaldo over deze periode zal Heerenveen-fans de bibbers geven: 21-5.

Back To Top