Ga naar hoofdinhoud
Johan Cruijff overleden Programma eredivisie vi images

Eredivisie nieuws. Ajax, en de voetbalwereld in het algemeen, is in rouw gedompeld door het heengaan van Johan Cruijff. “Nummer 14”, een van de sierlijkste aanvallers die ooit kicksen aan heeft getrokken, overleed donderdag 24 maart na een kort gevecht tegen longkanker. Als zeventienjarige maakte hij zijn debuut in het eerste van Ajax. Zoals dat hoort, scoorde hij meteen.

Ajax rouwt om Johan Cruijff

Ajax laat via de clubkanalen terecht weten, dat de man uit Betondorp geldt als “de grootste Ajacied aller tijden”. Da’s logisch. Cruijff is immers in alle categorieën een van de grootsten aller tijden. Ook Feyenoord had ooit de eer dat Cruijff hun tenue aantrok. Hij maakte de Rotterdammers in 1984 landskampioen.

Michael van Praag, momenteel preses van de bond KNVB maar daarvoor bestuurder van Ajax, stelt voor om de Amsterdam Arena te vernoemen naar Cruijff. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, steunt die suggestie.

Contracten lopen af bij Vitesse

Al een paar jaar is Vitesse een doorgangshuis van talenten, vaak onder contract bij het Londense Chelsea. Ze komen rijpen bij de Arnhemmers en worden daarna weer doorverkocht of -verhuurd. Momenteel zijn er vijf Chelsea-huurlingen en het is onbekend wat de club in de zomer met hen van plan is. Daarnaast lopen de contracten af van Piet Velthuizen en Denys Oliynik.

Tegenwoordig wordt een eenjarig contract gelijkgesteld aan een aflopend contract. Vaak worden die spelers voor de keus gesteld: op tijd bijtekenen, of op een zijspoor belanden. Het wordt dus spannend voor Renato Ibarra en Kelvin Leerdam, want hun overeenkomst heeft een looptijd tot medio 2017. En de leiding moet nog beslissen of trainer Rob Maas een verlenging krijgt. Anders is zijn dienstverband over drie maanden over.

Redt FC Twente het volgend seizoen?

Een nieuwe jaargang van de Eredivisie zonder FC Twente, het is goed mogelijk. Alweer is er een lijkje uit de kast gevallen van De Grolsch Veste. De jaarrekening is ingetrokken, omdat nieuwe details zijn opgedoken over de transfer van Tadic naar Southampton. Dat blijkt wat anders in elkaar te zitten, dan in de boeken terecht was gekomen. Puntenaftrek dreigt, en daarna kan de proflicentie worden ingenomen.

Ook wil de club geld zien van de voormalige bestuurders. Zij namen onverantwoorde risico’s en hebben de club in de huidige chaos gestort. De gesprekken tussen club, advocaten en voormalige helden als Joop Munsterman zitten muurvast.

Back To Top