Ga naar hoofdinhoud
Programma Eredivisie Luciano Narsingh vi images

De winterstop is geen tijd voor vakantie in de Eredivisie. De clubs gaan op trainingskamp, terwijl de technisch directeuren druk bezig zijn met transfers.

Ajax in Portugal, praat over Onana

Alcantarilha is de zonnige bestemming van Ajax deze winter, in het uiterste zuiden van Portugal, iets ten westen van Albufeira. Op 7 januari heeft Ajax daar twee oefenduels: eerst tegen Excelsior en daarna tegen RB Leipzig, de verrassende hoogvlieger uit de Bundesliga (tweede achter Bayern München). Maar intussen heeft de club uit Amsterdam natuurlijk nog andere zaken te regelen.

Zo wil doelman André Onana liever niet naar de Afrika Cup, terwijl zijn land Kameroen hem er wel bij wil hebben. Onana weet dat hij geen eerste keus is en zou daarom liever bij Ajax blijven, om ook zijn positie onder de lat te verstevigen ten opzichte van Tim Krul. Ajax is nog steeds in gesprek met de bond van Kameroen. Als zijn land hem definitief wil hebben en Onana weigert, kan hem dat een schorsing opleveren bij Ajax gedurende het verblijf van Kameroen in de Afrika Cup.

Ajax kijkt naar Braziliaanse jeugdinternational

Technisch directeur Marc Overmars is natuurlijk ook druk bezig. Ajax wil namelijk nog een buitenspeler en heeft zijn oog laten vallen op Everton Felipe, een 19-jarige Braziliaanse jeugdinternational. Felipe is een rechtsbuiten, maar kan ook links uit de voeten. Om de speler van Recife aan te trekken, moet Ajax wel flink in de buidel tasten volgens het management van de speler: “Ajax is geïnteresseerd, jazeker, maar Everton Felipe kost tien miljoen euro. Ik ben er niet zeker van of Ajax dat voor hem zou willen betalen.”

Feyenoord in Marbella, onzekerheid voor Kenneth Vermeer

Iets oostelijker, in het Spaanse Marbella, heeft Feyenoord zijn trainingskamp belegd. De koploper van de Eredivisie heeft net als Ajax twee oefenduels op 7 januari. Eerst komt Tweede Divisionist VV Katwijk een balletje trappen, de club uit het dorp van Dirk Kuijt. En iets later is FSV Mainz 05 de tegenstander, de huidige nummer 10 van de Bundesliga.

Bij dat trainingskamp is ook Kenneth Vermeer aanwezig. De 30-jarige doelman is nog steeds herstellende van een zware achillespeesblessure. Na bijna een half jaar lijkt zijn rentree aanstaande. “We bekijken van dag tot dag hoe het gaat en waaraan ik wel en niet mee kan doen. Mede daarom is het moeilijk te zeggen wanneer ik weer helemaal speelklaar ben. Ik heb er in elk geval erg naar uitgekeken om weer aan te sluiten bij de groep en zie het trainingskamp als een ideale gelegenheid om weer een stukje sterker en fitter te worden.” Het slechte gerucht voor Vermeer is wel dat RTV Rijnmond weet te melden dat Brad Jones na de winterstop sowieso weer als eerste doelman begint.

PSV neemt voorzichtig afscheid van Luciano Narsingh

Het zuiden van Spanje en Portugal is populair in de Eredivisie, want PSV heeft zich genesteld in Jerez de la Frontera, in het uiterste zuiden van Spanje. Ook de Eindhovenaren hebben voor Duitse tegenstand gekozen: op 7 januari is Borussia Dortmund (zesde in de Bundesliga) de tegenstander, een dag later is dat SC Freiburg (achtste).

De spelers van PSV lijken wel afscheid te moeten gaan nemen van Luciano Narsingh, na 4,5 jaar PSV. Swansea City en Galatasaray zijn concreet voor hem. Maar dan moet Swansea’s nieuwe trainer Paul Clement het wel zien in Narsingh. De 19-voudige Oranje-international maakt zich niet zo’n zorgen. “Ik hoop dat het rond komt. Gebeurt dat niet, dan teken ik hier bij PSV met alle plezier bij. Ik heb geweldige teamgenoten en ik denk dat ik iedereen zal missen. Maar ik heb dus in mijn achterhoofd dat het ook nog niet door kan gaan. Dus laten we maar afwachten.”

Back To Top