Ga naar hoofdinhoud
Ajax ontslaat Marcel Keizer, Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman Getty

Vanwege tegenvallende resultaten en meningsverschillen heeft Ajax trainer Marcel Keizer en zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp op straat gezet.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Marcel Keizer na half jaar weg bij Ajax

Het avontuur als trainer van Ajax is nooit geworden zoals Marcel Keizer het voor zich zal hebben gezien. In een half jaar kon hij het niet op de rit krijgen bij de eerste club die hij in de Eredivisie trainde. De uitschakeling in de KNVB Beker door FC Twente gisteravond was waarschijnlijk de druppel die de emmer deed overlopen bij de technische leiding van Ajax, die Keizer en assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp op straat zette.

Op de officiële website stelt Ajax: “De clubleiding heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de ambities van Ajax met hen worden gerealiseerd. De tegenvallende sportieve resultaten vormen mede de aanleiding voor dit besluit. Met Dennis Bergkamp bestaat daarnaast verschil van inzicht over het te voeren technische beleid.”

Marcel Keizer liet Ajax niet presteren

Toen Peter Bosz in de zomer vertrok bij Ajax naar Borussia Dortmund, was er veel verbazing over zijn opvolger. Het werd de 48-jarige Marcel Keizer, die na een aantal amateurclubs een jaartje of vier in de Jupiler League trainer was geweest, met als laatste Jong Ajax in 2016-17. De ervaren assistenten Hennie Spijkerman (sinds 2006 bij Ajax met uitzondering van één jaar) en Dennis Bergkamp stonden hem bij.

Het seizoen bij Ajax begon voor Keizer erg teleurstellend, met een dubbele Europese uitschakeling: eerst in de voorronde Champions League door OGC Nice, en daarna in de voorronde Europa League door Rosenborg BK. In de Eredivisie wilde het ook niet vlotten: PSV liep snel uit op Ajax en Keizer kon maar niet de juiste opstelling vinden bij de Amsterdammers. Vooral de twijfel tussen Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg was wekelijks onderwerp van gesprek bij voetbalkenners.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Edwin van der Sar moet aan het werk bij Ajax

Algemeen directeur Edwin van der Sar zag het allemaal met lede ogen aan. “Wij kenden een nare zomer en een rommelige seizoenstart. Dat heeft iedereen meegekregen. Sportief gezien was de Europese uitschakeling het dieptepunt. Met name Marc Overmars en ik hebben de maanden daarna veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal. Wij hebben er onvoldoende vertrouwen in dat wij op deze wijze het niveau gaan halen dat wij met Ajax nastreven. Ik betreur dit.”

Hij zegt wel dat Ajax de drie mannen erkentelijk is voor hun inspanningen voor de club. Maar hij zal nu naarstig op zoek moeten naar een vervanger voor Marcel Keizer, die Ajax nog in de race kan houden voor de enige overgebleven mogelijke prijs: de landstitel.

Qua opvolging zijn er een aantal namen die nu al genoemd worden: toevallig is net Keizers voorganger Peter Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund. Ook Frank de Boer zou zomaar kunnen, net als oud-Ajacied Stanley Menzo, die donderdag vertrok bij Ajax Cape Town. Ronald Koeman is ook vrij, maar die zou natuurlijk azen op de positie van bondscoach van Oranje. Een coach die nog vastzit aan een club maar een optie zou kunnen zijn, is Maccabi Tel Aviv-trainer Jordi Cruijff.

Back To Top