Ga naar hoofdinhoud
Frank de Boer Ajax Programma Eredivisie vi

Ajax nieuws. Ajax sluit 2015 af als koploper van de Eredivisie. Toch nopen de afgelopen maanden ondanks dat succesje tot onvrede. Op bestuurlijk en Europees niveau zette de Amsterdamse club een paar stappen terug.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Ajax koploper Eredivisie 2015 2016

Zeventien gespeeld in de nationale competitie, 41 punten en een doelsaldo van 45 versus 11. Ogenschijnlijk gaat er niet zoveel mis bij Ajax. Maar Frank de Boer, trainer van “de Godenzonen”, weet dat hij helemaal niets koopt voor de titel van “winterkampioen”. “Als je uit de KNVB beker geknikkerd bent en ook niet door bent in de Europa League, dan kun je niet tevreden zijn”, zegt hij tegen VI.

Feyenoord was verantwoordelijk voor de bekernederlaag, terwijl Ajax in Europa bijzonder zwak voor de dag kwam in een groep met Molde FK, Fenerbahçe en Celtic. De Boer verwacht van zijn mannen dat ze, nu de speelkalender aardig is uitgedund voor Ajax, in 2016 gaan vlammen in de competitie. “We hebben veel internationals afgeleverd. Er zit dus ook veel potentie in”, aldus de ex-verdediger van Ajax.

Geen Europees voetbal voor Ajax

Voor het eerst sinds het seizoen 2007/08 is Ajax na de winterstop niet present in een Europees clubtoernooi. Johan Cruijff zette dik vijf jaar geleden zijn zogeheten revolutie juist in werking, vanwege Ajax’ schrijnende gebrek aan Europese stootkracht. De soap op directieniveau die zijn bemoeienis sindsdien heeft ontketend, kwam deze winter knallend ten einde.

Medio december werd tijdens een ledenvergadering besloten dat de bestuursraad aan mag blijven. Cruijff had juist aangedrongen op het wegsturen van die raad, want ze zouden zijn visie niet correct uitvoeren.

De oud-aanvaller liet daarop weten dat wat hem betreft het plan-Cruijff niet meer die naam mag dragen en dat ze ook niet meer op zijn steun, advies of andere betrokkenheid hoeven te rekenen. “Voor mij is het voetbal van Barcelona en Bayern München de norm”, verklaarde hij in zijn Telegraaf-columns. “Alleen werd mijn norm niet binnen Ajax gehanteerd.”

Opvallendste spelers van Ajax

Wellicht de twee opvallendste spelers tot nu toe zijn Anwar El Ghazi en Kenny Tete. De twintigjarige El Ghazi begon flitsend aan het seizoen, maakte acht treffers in de eerste negen speelronden en pingelde verdedigers gek. Een enkelblessure, begin november, riep de opmars een halt toe. Sindsdien heeft hij zijn eerdere explosiviteit nog niet kunnen laten zien.

Verdediger Tete heeft inmiddels twee interlands gespeeld voor Oranje. De rechtsback is lastig te passeren, balvast en heeft snel een band opgebouwd met collega’s Jaïro Riedewald, Mitchell Dijks, die eveneens nieuwelingen zijn achterin bij Ajax.

Verlengt De Boer zijn contract?

Zolang De Boer met zulke talenten aan de slag kan, lijkt hij genegen te zijn om zijn contract te verlengen. Anderszins is hij komende zomer al 5,5 jaar hoofdtrainer bij Ajax, lang genoeg om wat anders te willen. Daarom laat hij potentiële werkgevers weten: “Als zich een club meldt waarbij ik een goed gevoel heb, dan zal ik luisteren.”

Back To Top