Ga naar hoofdinhoud
Transfer Matthijs de Ligt van Ajax naar Bayern Munchen? Getty

Ajax hoopt zeer spoedig zijn nieuwe trainer te presenteren. Maar wie zijn de belangrijkste kandidaten? Een belangrijke voorwaarde lijkt in elk geval dat de nieuweling goed moet kunnen opschieten met het zogeheten technische hart.

Het vertrek van Peter Bosz, vorige week, kwam zeer onverwacht. Het was bij journalisten niet bekend dat hij in onmin leefde met de oud-Ajacieden die de belangrijkste technische functies bekleden. Het klonk zelfs een beetje als een smoes, zodat Bosz niet de vermeende waarheid hoefde te zeggen, namelijk dat Borussia Dortmund simpelweg een aantrekkelijkere werkgever is dan Ajax.

Geen toptrainer voor Ajax

De trainers die nu nog in de running zijn voor de post zullen vermoedelijk zeer expliciet te horen krijgen wat wel in hun macht ligt en wat niet. Zodat ze niet over enkele maanden kunnen klagen dat hun positie anders is dan ze hoopten of was voorgeschoteld.

Maar vermoedelijk trekt die gang van zaken wel een ander soort kaliber trainers aan dan wat Ajax gewend is, namelijk trainers met een vrij magere staat van dienst, zowel als speler en als leidsman. Want trainers met een steviger imago laten zich niet de les lezen door een technisch hart.

Patrick Kluivert nieuwe trainer Ajax?

Dus het wekt ook niet zoveel verbazing dat de kandidaten die tot nu toe genoemd worden, niet echt van het type zijn dat Ajax fans in de handen laat wrijven. De NOS schreef een paar dagen terug dat Marcel Keizer in beeld is. De site schreef een uitgebreid profiel over de beste man, vooral omdat hij momenteel trainer is van Jong Ajax. En hij is bevriend met Dennis Bergkamp, een van de mannen in het technisch hart.

Jaap Stam lijkt het in elk geval niet te worden. Hij wil bij Reading blijven en weer proberen naar de Premier League te promoveren. En ook de Duitser Roger Schmidt kan van het lijstje af. Hij gaat werken in China. Ronald Koeman schuift Michael Laudrup naar voren. Zijn broer Brian speelde twintig jaar terug voor Ajax. Ronald de Boer zou het niet zo gek vinden als Patrick Kluivert een kans krijgt. De oud-speler lijkt op de wip te zitten als technisch directeur bij Paris Saint-Germain.

Eljero Elia naar Istanbul

Elia zal vandaag hoogstwaarschijnlijk zijn transfer naar Istanbul BB bekendmaken. Die ploeg doorbreekt dit jaar de Turkse hegemonie en staat tweede in de nationale competitie. Feyenoord beurt zo’n vier miljoen euro voor de dertigjarige buitenspeler. Ondertussen lijkt de landskampioen werk te maken van het aantrekken van Ola John, die nu nog vastligt bij Benfica.

Back To Top