Ga naar hoofdinhoud
Ajax heeft Matthijs de Ligt snel nodig: spierbonk onmisbaar Getty

Matthijs de Ligt doet vandaag in de KNVB Beker niet met Ajax mee tegen HVV Te Werve. De verdediger en captain neemt vanwege een knieblessure het zekere voor het onzekere en wordt door trainer Erik ten Hag klaargestoomd voor de eredivisiewedstrijd tegen Fortuna, aanstsaand weekend.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Matthijs de Ligt onmisbaar bij Ajax

Dat de negentienjarige spierbonk zichzelf rap onmisbaar heeft gemaakt bij de Amsterdammers bleek in de confrontatie met PSV. De Brabanders wisten wel raad met het centrale verdedigingsduo dat nu bestond uit Daley Blind en Frenkie de Jong, beide geen vaste pionnen op die plek.

Vervanging blijkt lastig

Het transferbeleid van Ajax werd geprezen. Eindelijk werden wat oudere, gepokte en gemazelde krachten gehaald, waaronder Blind en Dusan Tadic. Voor de laatste linie werden in het afgelopen jaar onder meer Maximillian Wöber en de jong Perr Schuurs aangetrokken. Waarom werden zij niet neergezet op de plek die De Ligt vacant liet?

Daarachter staan ook Rasmus Kristensen en Luis Orejuela te popelen om hun kans te grijpen. Kennelijk bieden zij Ten Hag nog minder zekerheid dan het voornoemde tweetal dat liever op andere posities opereert.

En het is heus niet zo dat Ten Hag moeite heeft met het inbrengen van jongelingen of onbewezen spelers. Want tegen PSV kwam nota bene een zestienjarige het veld in: Danzell Gravenberch, de jongste debuterende invaller ooit bij Ajax.

Tadic: zelfvertrouwen Ajax een knak

Niet alleen voor het puur verdedigende werk en zijn kopkracht is De Ligt hard nodig. Ondanks zijn jeugdigheid straalt hij ook onverzettelijkheid en vertrouwen uit. Daar ontbrak het volgens Tadic eveneens aan: “Je gelooft gewoon niet wat er gebeurt in de eerste helft”, zo zegt de Serviër.

“We gaven de goals weg. We waren in shock en kwamen daardoor niet in onze eigen kracht: de bal hebben, aanvallen en gelijk druk zetten bij balverlies. Ons zelfvertrouwen kreeg een knak.”

Transfer Matthijs de Ligt?

Nu de transfermarkt dicht is lijkt er ook voorlopig een eind te zijn gekomen aan de transfergeruchten omtrent De Ligt, die sowieso wat speculaties betreft even is overvleugeld door Frenkie de Jong. Maar als de winterstop nadert barst het vast weer in volle hevigheid los. Maar nu hij zijn belang in absentie heeft bewezen zal Ajax de vraagprijs flink opvoeren.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wedden op Eredivisie? Ajax heeft nog genoeg speelronden om het gat van vijf punten op PSV in te halen. Denk je dat het lukt? Pak dan de 2.15 op het kampioenschap voor Ajax. PSV noteert nu 1.95.

Back To Top