Ga naar hoofdinhoud
Ajax - Sturm Graz

Ajax speelt woensdag om 20:30 uur de return tegen Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League. De Amsterdammers reizen af met een 2-0 thuiszege in de koffer, dus doorgang naar de voorlaatste voorronde lonkt.

Het oogt als een solide overwinning, die 2-0, en het is een solide basis tegen een ploeg die het vermoedelijk niet zo ligt om het spel te moeten maken. Het thuisvoordeel in Europese wedstrijden is in de afgelopen decennia aardig afgekalfd. Won in 1978 dik zestig procent van de clubs zijn thuisduel, tegenwoordig is dat bij 47 procent het geval. Nogmaals, met die uitslag is dus niks mis.

Maar kijken we naar de goals, dan kwamen die met enig fortuin tot stand. De eerste goal was toch vooral een keepersfout, al zat er een venijnig stuitje in de zwabberbal van afstand van Hakim Ziyech. De tweede was een rebound na een strafschop van Lasse Schone. Het zijn kortom het soort goals dat je niet week in, week uit kan herhalen – Ajax zal dus in Oostenrijk wat meer via zijn geliefde positiespel moeten creëren.

De voorsprong biedt wellicht de rust en defensieve nadruk om Graz te beperken tot minder dan de acht doelpogingen die ze in Amsterdam ondernamen. Vijfmaal werd naast gemikt, driemaal werd een actie van doelman Onana gevergd. Dat beide teams voor zes corners mochten aanleggen geeft ook dat het best gebalanceerd was qua aanvallen.

Afgelopen weekend ving Graz de nationale competitie aan en er werden meteen drie punten gepakt door de 3-2 tegen promovendus Hartberg. Zo in het prille begin van het seizoen is het geen probleem om alweer op te moeten draven, zeker niet thuis. Daarnaast is Graz een team dat conditioneel gezien dik in orde is en via plotse balverplaatsingen van flank naar flank plus de loopacties van met name Peter Zulj ruimtes probeert te scheppen.

Doe je Champions League voorspelling en win bij Kroon Sport!

Ajax staat voor winst op @2.00 bij MrGreen Sport, gelijkspel noteert @3.40 en Sturm Graz @3.45. Wedstrijden van begin tot eind neutraliseren is niet de specialiteit van Ajax, dat daarvoor niet genoeg fysiek dominante spelers bezit. Zelf nog een goaltje maken is dus het devies, terwijl Sturm zich niet slapjes uit zal laten schakelen. We tippen dus dat beide teams scoren op @1.63.

Back To Top