Ga naar hoofdinhoud
PEC Zwolle - Ajax: Zwolle zakt weg Getty

De eerste speelronde na de winterstop leverde geen veranderingen op boven in de Eredivisie. Maar de transferperiode kan nog wel zaken omgooien, weten Feyenoord, Ajax en PSV.

Met de opkomst van Justin Kluivert en Ajax dat met São Paulo spreekt over een Braziliaanse vleugelspeler (de 19-jarige David Neres Campos), lijkt er geen plek meer voor Anwar El Ghazi in Amsterdam.

Anwar El Ghazi bijna weg bij Ajax

De spelersgroep lijkt hem toch te willen behouden, zegt aanvoerder Davy Klaassen. “Een nieuwe speler moet zich altijd aanpassen, Anwar is gewend om met ons te spelen. Hij heeft natuurlijk een moeilijk eerste jaar gehad. Nu heeft hij een basisplaats.”

Maar trainer Peter Bosz lijkt El Ghazi na zijn moeilijke periode (en terugzetting naar Jong Ajax wegens slecht gedrag) toch liever kwijt te zijn. Ajax is daarom in onderhandeling met LOSC Lille over een transfer van de tweevoudig Oranje-international. Een akkoord is er echter nog niet, volgens zus en zaakwaarnemer Nabila El Ghazi. “Er is contact, maar geen contract.”

Tim Krul zoekt met Ajax naar oplossing

Intussen zijn het ook moeilijke tijden bij Ajax voor een achtvoudig Oranje-international, doelman Tim Krul. De 28-jarige keeper kwam afgelopen zomer – met een blessure – op huurbasis over van Newcastle United.

Bij Ajax wilde hij zich in de basis werken, maar André Onana pakte zijn kans en is nu de eerste doelman. Bij Newcastle maakt Krul ook geen kans meer op een basisplek. Maar omdat hij niet voor de Engelse club speelde, kan hij nu ook op huurbasis naar een andere club, een uitkomst die zowel Ajax als zeker Krul goed zou uitkomen.

Büttner ziet Vitesse als tussenstap

Een andere speler in de transfermolen met een Ajax-verleden, is Alexander Büttner. Van 11 tot 16 jaar speelde hij in de jeugdopleiding van Ajax. Maar toen stapte hij over naar Vitesse, vanwaar hij op 22-jarige leeftijd de overstap maakte naar Manchester United. Twee seizoenen en 28 duels later vertrok hij naar Dinamo Moskou en één seizoen Moskou en één seizoen Anderlecht op huurbasis later is hij terug bij Vitesse.

Geen bijzonder geslaagd buitenlands avontuur, maar Büttner kijkt alweer naar een vertrek bij de club die hem het meeste heeft gebracht. “Een half jaar top en dan een transfer maken zou voor mij en Vitesse een goede zaak zijn. Gaan we er allebei op vooruit.” De nu 27-jarige linksback kon naar eigen zeggen ook kiezen voor een langer verblijf in het buitenland. “Dit is nu het beste voor mij. Ja, ik heb ook met clubs uit Duitsland gesproken. Engeland ook. Maar Vitesse voelt het beste. Ik wil nu niet gokken op een ongewis avontuur. Bij Vitesse moet ik weer aan spelen toekomen. Daar gaat het mij om.”

Gokken op voetbal

Feyenoord heeft een comfortabele voorsprong op Ajax en PSV, maar pas over 16 wedstrijden wordt de kampioen gekroond. Bookmaker 888Sport geeft Feyenoord natuurlijk wel de beste papieren met 1.85 op de titel. Ajax volgt op 2.75 en PSV een stukje verder op 4.50. Voor de prijs van topscorer staat Nicolai Jörgensen ver aan kop met 1.85, voor Enes Ünal op 6.00. Lees ook: wedden op eredivisie.

Back To Top