Ga naar hoofdinhoud
Klassieker Ajax - Feyenoord Getty

Ajax – Feyenoord, Eredivisie. Zondag om 12:30 uur bruist het in en rondom de Amsterdam Arena. De Klassieker vangt dan aan: Ajax tegen Feyenoord. Het vuurwerk zal sowieso rondom het stadion in Amsterdam-Zuid Oost weerklinken. Maar wat gebeurt er in het stadion?

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

Ajax – Feyenoord

Wat exploderen betreft, stellen beide clubs tot nu toe dit seizoen teleur. Explosiviteit en branie waren lang het handelsmerk van Ajax en de Godenzonen schermen nog steeds graag met dat imago. Maar wat zien we daar van terug op het veld? Niet zoveel, en dat kan een steeds groter deel van de aanhang lastig verkroppen. Alsmaar scherper wordt trainer Frank de Boer gevraagd waarom hij zijn spelers zo omzichtig laat opereren. Donderdag hebben Davy Klaassen, Nemanja Gudelj, Mitchell Dijks en Jasper Cillessen samen met De Boer een gesprekje gehad met een delegatie van supporters.

Feyenoord weer weer 5-3-2?

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst kampt met hele andere issues. Alhoewel het Legioen nog niet in het openbaar zich uitspreekt tegen de oud-speler, zal het geduld met hem na vijf nederlagen op rij nagenoeg op zijn. De 0-1 zege op Roda in de beker, die pas in de verlenging tot stand komt, was ook niet echt een pleister op de wonde. Tegen de Limburgers opereerde Feyenoord met vijf man in de achterste linie. “Gio” overweegt om weer 5-3-2 te spelen.

Programma Feyenoord

Ajax favoriet

Sinds 1921 hebben Ajax en Feyenoord elkaar 177 keer getroffen. In 79 van de duels was Ajax de sterkste, terwijl Feyenoord 56 keer won (en er dus 42 keer gelijk werd gespeeld). Het totale doelsaldo is 376 – 282, in het voordeel van de Amsterdammers. Ook in de afgelopen jaren handhaafde Ajax zijn positieve balans tegen de Rotterdamse rivalen. Feyenoord won slechts twee van de laatste 25 Klassiekers.

Ajax zal Kenny Tete missen in de achterhoede, waardoor rechtsback een opening ontstaat voor Ricardo van Rhijn. Davy Klaassen zal weer in de basis kunnen starten, wat slecht nieuws is voor Daley Sinkgraven. Bij Feyenoord is reservekeeper Warner Hahn onbeschikbaar. Van Bronckhorst kan alleen echt tevreden zijn over Dirk Kuyt, de rest van de selectie is te wisselvallig.

Ajax moeite met scoren

Feyenoord zal en moet een resultaat mee naar huis nemen. Dat vergt tegen het jonge Ajax een fysieke manier van spelen. De thuisploeg zal in de wei verschijnen met elf man die gemiddeld zo’n 22 jaar oud zijn, de Rotterdammer zijn gemiddeld vier jaar ouder. De Stadionclub heeft al 41 gele kaarten gepakt dit seizoen, de Ajacieden 27. Ajax heeft bovendien moeite met scoren (slechts zes goals in de vorige zes speelronden) en dat maakt een impopulaire uitslag waarschijnlijk: 0-0.

Programma Ajax

Back To Top