Ga naar hoofdinhoud
FC Utrecht Eredivisie Getty

Eredivisie: Ajax – FC Utrecht en Feyenoord – FC Groningen. Zaterdag om 19:45 uur speelt Feyenoord thuis tegen Groningen, de dag daarop speelt Ajax in de Amsterdam Arena tegen Utrecht. Die match begint om 12:30 uur.

Feyenoord – FC Groningen

Begin dit jaar was Feyenoord het lachertje van de Eredivisie. Inmiddels is het bezig aan een glansrijke reeks van zeges. De Rotterdammers zijn het enige team, dat in de vorige zes speelronden geen punt liet liggen. Wat er nou precies aan de hand was, of wat is veranderd bij de mannen van Gio van Bronckhorst, laat zich lastig achterhalen. Het sprintje lijkt toereikend om beslag te leggen op plek drie, nu achtervolger FC Utrecht op zes punten is gezet.

FC Groningen staat tiende in de Eredivisie en heeft bijna een jaar na de bekertriomf, een bleek seizoen meegemaakt. Trainer Erwin van de Looi heeft al tijden geleden zijn vertrek aangekondigd en sindsdien lijkt er een motivatieprobleem te zijn in de selectie. Dat manifesteert zich vooral in uitwedstrijden, waarvan de vorige zes slechts zes puntjes opleverden.

Feyenoord won vier van de laatste zes ontmoetingen met de noorderlingen en speelde tweemaal gelijk. In De Kuip ontvingen de groenwitten afranseling na afranseling en haalde Feyenoord zes zeges op rij binnen, met een totaal doelsaldo van 16-3.

Ajax – FC Utrecht

Ajax heeft het, zoals dat heet, in eigen hand. Vier keer winnen in de competitie leidt naar de titel, maar ook tien punten zijn in die periode vermoedelijk genoeg, want de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo dan PSV. Maar kijken we naar de recente matches versus FC Utrecht, dan lijkt puntverlies redelijk waarschijnlijk.

Van de zes laatste confrontaties won Ajax er namelijk maar twee, terwijl driemaal de punten werden gedeeld. In eigen huis won Ajax de helft van de zes vorige keren dat Utrecht langs kwam en gingen de gasten eenmaal met drie punten aan de haal (totale doelsaldo 12-6).

FC Utrecht underdog

Daar staat tegenover dat Ajax negen van de elf recente thuiswedstrijden in de Eredivisie won en bovendien ook in negen daarvan, minstens twee goals maakten. De koploper heeft uit vijftien thuiswedstrijden dit seizoen 38 punten gehaald en wint in Amsterdam gemiddeld met iets meer dan twee goals verschil. FC Utrecht deed het deze jaargang niet zo best tegen de Grote Drie, want het verloor al de vijf eerdere matches tegen Ajax, PSV of Feyenoord.

Back To Top