Ga naar hoofdinhoud
Ajax - FC Groningen: kampioen in spé gaat weer drie punten pakken

Programma Eredivisie. Wie ook de Nederlandse kampioen van 2016 wordt, PSV en Ajax verdienen alvast complimenten voor het voorschotelen van een zinderende slotfase. Welke club staat er zo vlak voor het einde net wat veelbelovender voor?

Het momentum is in de jaargang 2015 – 2016 van de Nederlandse competitie al diverse malen verschoven. Landskampioen PSV vertrok het snelst, rond de winterstop was Ajax weer koploper en na 32 speelronden staan de kemphanen gelijk qua punten. Wel heeft Ajax een sterker doelsaldo: +56 tegenover +50. Wie weet wordt dat uiteindelijk de beslissende factor.

Het Eredivisie programma

Op zondag 1 mei is er een ouderwets programma, want de achttien clubs uit de Eredivisie spelen allemaal tegelijk, vanaf 14:30 uur. Ajax speelt thuis tegen FC Twente en PSV ontvangt Cambuur. Beide opponenten zijn al uitgespeeld in de competitie. Twente kan niet meer degraderen en is door alle financiële en bestuurlijke perikelen zwaar gedemotiveerd.

Cambuur is de gedoodverfde directe degradant, want op nummer zeventien De Graafschap moeten vijf punten worden goedgemaakt (en het doelsaldo is veel zwakker). Maar toch: voor Ajax is dit een zwaardere wedstrijd, want bij Twente lopen geweldige spelers rond als Hakim Ziyech en Jerson Cabral.

Op zondag 8 mei vindt wellicht de apotheose plaats, mochten Ajax en PSV dan nog steeds op schootsafstand staan. Ajax speelt uit bij De Graafschap en PSV gaat op bezoek bij PEC in Zwolle. De Graafschap is dan vermoedelijk al zeker veroordeeld tot de nacompetitie, terwijl huidige nummer zeven PEC nog wel strijd moet leveren om zich te kwalificeren voor (de voorronde van) de Europa League. Kortom, dit is zwaarder voor PSV.

Vorm Ajax en PSV

Door het slippertje van Ajax tegen FC Utrecht (2-2) is het verleidelijk om in PSV het team in vorm te zien. Maar het is gebruikelijk om vorm te berekenen over de laatste zes speelronden. En daarin haalde Ajax meer punten: veertien versus dertien. Anderzijds gaat het bij Ajax lang zo soepel niet meer als in februari en maart. Cambuur-uit was een worsteling, van Utrecht werd bijna verloren en woensdag tegen sc Heerenveen (0-2 zege) was de passing zeer slordig, zeker naar Ajax-normen.

Maar was PSV dan zoveel meer soeverein? Ook niet, want in de vorige drie matches mochten Willem II en Vitesse wel erg vaak aanleggen en Jeroen Zoet testen. Wel werd tussendoor Roda eenvoudig aan de kant gezet (0-3).

Bookmakers

Wat vinden ’s werelds knapste koppen ervan? Statisticus Sander IJtsma geeft, op basis van een hocuspocusformule die we je besparen, Ajax een kans van 56 procent op de titel. Bureau Infostrada houdt het op 52,8 procent voor Ajax en bookmakers schatten Ajax wat hoger in, tegen de zestig procent.

Back To Top