Ga naar hoofdinhoud
Transfer Luuk de Jong naar Bordeaux gaat niet door Getty

Al jarenlang heeft Ajax moeite met het invullen van de spitspositie, terwijl bij PSV Luuk de Jong de ballen er moeiteloos in werkte. Maar de kaarten zijn momenteel anders geschud, want De Jong faalt opzichtig terwijl bij Ajax Kasper Dolberg veel lof krijgt.

Topscorers Eredivisie

Ogenschijnlijk loopt de productiviteit van de spitsen niet veel uiteen. Kasper Dolberg staat na tien speelronden in de Eredivisie op vijf goals, Luuk de Jong heeft er drie gemaakt. Maar er is een belangrijk verschil: De Jong speelde alle 900 minuten mee, terwijl de negentienjarige Deen wat rustiger wordt gebracht en na zes basisplekken en drie keer invallen op 527 speelminuten staat.

Al met al levert dat Dolberg een goalgemiddelde op van 0,9 per negentig minuten speeltijd. Bij De Jong is dat 0,3, eigenlijk een aanfluiting voor de spits van de landskampioen. Aan het aantal kansen ligt het heus niet, want De Jong schiet 4,7 keer per negentig minuten op doel. En daarvan doet hij dat 3,7 keer vanuit de zestien meter. Dolberg is veel productiever en heeft daar ook nog eens minder (goede) kansen voor nodig: 4,3 per negentig minuten en 2,7 vanuit het strafschopgebied.

Luuk de Jong mot met PSV supporters

En nu heeft Luuk de Jong, die bij PSV is herenigd met zijn broer Siem, het ook nog eens aan de stok gekregen met een deel van de PSV-aanhang. Luuk kon het niet verkroppen dat PSV, en hij in het bijzonder, werd uitgefloten. “Dat zijn geen echte fans”, reageerde hij. Dat schoot weer in het verkeerde keelgat van de supportersvereniging. Zij willen nu weer een gesprek met de aanvaller om de plooien glad te strijken. Alsof Luuk niet al genoeg aan zijn hoofd heeft.

Kasper Dolberg gaat geld opleveren voor Ajax

Ondertussen regent het complimenten voor Kasper Dolberg, die als zeventienjarige verkaste naar Ajax. De 1,87 meter lange Deen komt uit Jutland wordt door jeugdtrainer Gerry Vink al vergeleken met Zlatan Ibrahimovic. Al zijn Dolbergs introverte gedrag en zijn schijnbare kalmte weer voer voor vergelijkingen met Dennis Bergkamp.

Ook notoire zuurpruim Hugo Borst is overtuigd. In zijn column schrijft hij: “Dolberg is heus niet perfect hoor. Maar hij levert Ajax over anderhalf jaar 40 miljoen op.”

Eredivisie Nieuws

Back To Top