Ga naar hoofdinhoud
Voetbalstadions weer open, toegang met 1G

Hoera! Nederland heeft eindelijk weer twee vertegenwoordigers in de groepsfase van de Champions League. PSV en Ajax zijn verzekerd van zes speelronden voor de winterstop. Dinsdag mocht PSV tegen FC Barcelona het spits afbijten, vandaag speelt Ajax – AEK Athene om 18:55 uur thuis.

In dit artikel de cijfers en feiten. Wat zegt de UEFA competitie ranking, wordt dit een topjaar voor Ajax en wat zijn de kansen op overwintering?

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Ajax – AEK Athene Champions League

Na de loting voor het miljoenenbal was de algemene opinie dat er kansen zijn voor Ajax om te overwinteren. AEK Athene is immers geen naam die enorme vrees inboezemt en de Griekse competitie staat achter de Nederlandse Eredivisie geparkeerd op de UEFA ranking.

De andere twee opponenten zijn pittiger. Bayern München behoort tot het meubilair van de Champions League en heeft een abonnement op de halve finale of beter. En Benfica is een stabiele Europese subtopper en stamt bovendien uit een land waar Nederlandse teams altijd moeite mee hebben, Portugal.
Ajax champions league voorspellingen Getty

Cijfers competitie ranking UEFA

Laten we wat cijfers en feiten op een rij zetten. Te beginnen met die competitieranking van UEFA waarnaar net werd verwezen. De Portugese competitie staat zevende, de Eredivisie elfde, de Griekse competitie veertiende en de Duitse Bundesliga vierde. De ranglijst is het resultaat van punten die gedurende de laatste vijf seizoenen zijn vergaard, inclusief het huidige.

Nederlandse voetbalclubs onbetrouwbaar

Portugese clubs presteren stabiel en grijpen elk jaar tussen de 8.000 en 10.000 punten. Nederlandse clubs zijn zeer onbetrouwbaar: na het sterke 2016-2017 met dik 9.000 punten kwam het inktzwarte 2017-2018 met nog geen 3.000 punten. Griekse clubs scoren stabiel rond de 5.000 punten en Duitse clubs zakten vorig jaar in van dik 15.000 naar boven de 9.000.

2018 -2019 topjaar voor Ajax?

Dit geeft aan dat in een topjaar een Nederlandse topclub niet onder hoeft te doen voor Portugese afgevaardigden als Benfica. De vraag is dus, wordt dit een topjaar voor Ajax? Er zijn veel gunstige signalen: er werden liefst drie voorronden overleefd waarin bovendien veel werd gescoord, Dusan Tadic ontpopt zich als bezielende leider die scherp let op de werkethiek terwijl Hakim Ziyech op het middenveld het tempo en het aanvalsritme bepaalt.

Ajax kan groepsfase Champions League door komen

Om de groepsfase van de Champions League door te komen zijn in regel minstens negen punten nodig en met tien of meer ben je vrij zeker. Kortom: pik er zes op tegen AEK, hoop thuis op een gelijkspelletje tegen Bayern en grijp er dan drie of vier in het tweeluik tegen Benfica. Bayern staat tweede op de clubranking van de UEFA, Benfica 22e, Ajax 29e en AEK 80e.

Lastig? Jazeker. Maar niet onmogelijk, al moet AEK natuurlijk niet worden onderschat en moet ook vooral niet worden vergeten dat Benfica kleppers van spitsen in huis heeft als Zwitsers international Haris Seferovic en de Chileense international Nicolás Castillo.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspellingen Ajax – AEK Athene

De bookmakers zien Ajax vandaag in eigen als de grote favoriet en noteren een schamele 1.36 op een overwinning van de Amsterdammers. Een zege voor Athene zou je 9.50 x je inleg kunnen opleveren. De weddenschap ‘beide teams scoren: nee’ is met een quotering van 1.63  interessant.

Back To Top