Ga naar hoofdinhoud
Ajacieden maken indruk bij Jong Oranje, Dolberg geblesseerd

De Eredivisie maakt zich weer op voor een speelweekend na de onderbreking van een interlandweek. Vooral voor Ajax was die week apart. PSV heeft zorgen op het middenveld.

Afdankers Ajax goed bij Jong Oranje

Natuurlijk waren de meeste ogen gericht op het grote Oranje. Dat speelde vorige week met 1-1 gelijk in een oefenpot tegen België en, belangrijker, won zondag met 3-1 van Luxemburg in de WK-kwalificatie. Maar vermoedelijk zaten er dinsdag in Doetinchem meer scouts op de tribune bij de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Portugal, een zeer sterke tegenstander.

Maar Jong Oranje hield uiteindelijk een 1-1 gelijkspel overeind. Vooral te danken aan doelman Hidde Jurjus, maar ook aan enkele andere spelers. Zo stonden op het middenveld bijvoorbeeld Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald, die bij Ajax minder aan spelen toekomen dan ze hadden gehoopt. “Ik heb vanavond een aantal jongens gezien die echt nog niet afgeschreven hoeven te worden. Die beschikken wel degelijk over kwaliteit”, aldus bondscoach Art Langeler over spelers als Bazoer en Riedewald. Misschien zijn een aantal scouts het met hem eens.

Kasper Dolberg twijfelgeval, Nemanja Gudelj provoceert

Ajax-coach Peter Bosz zal misschien meer zorgen hebben om andere spelers. Bijvoorbeeld om spits Kasper Dolberg. De 19-jarige aanvaller maakte vrijdag zijn interlanddebuut voor Denemarken tegen Kazachstan. Maar gister kwam er geen vervolg aan tegen Tsjechië, vanwege een opgelopen voetblessure op de training. Het is onduidelijk hof hij fit zal zijn voor Ajax tegen NEC komend weekend.

Wie sowieso niet speelt, is Nemanja Gudelj. De middenvelder weigert op de bank plaats te nemen en is daarom teruggezet naar Jong Ajax. Maar de Servische Nederlander blijft in Amsterdam het bloed onder de nagels bij iedereen uithalen, nu met een post op Instagram. Een foto van een wolf met de tekst: ‘Wolves don’t lose sleep over the opinions of sheep’, oftewel: Wolven liggen niet wakker van de meningen van schapen.

Cocu moet bij PSV puzzelen op middenveld

De jacht op Feyenoord wordt er bij PSV ook niet makkelijker op. Afgelopen weekend werd al duidelijk dat Andrés Guardado mogelijk enkele weken is uitgeschakeld na een blessure opgelopen bij de nationale ploeg van Mexico. Phillip Cocu houdt nog een slag om de arm. “Het is niet de eerste keer dat hij spierletsel heeft. Daar heeft hij wel wat ervaring mee. Als hij hier is, zullen we hem eerst zelf onderzoeken.”

Maar ook Jorrit Hendrix is nog steeds uitgeschakeld. Siem de Jong en Davy Pröpper stonden deze week weer op het trainingsveld, maar zijn vraagtekens. “Siem heeft nu voor het eerst als neutrale man in het positiespel meegedaan. Zaterdag spelen zou dan wel heel snel zijn. Davy gaat ook wel goed. Het was voor hem nog net te vroeg om in te stromen maar dat gaat misschien deze week nog wel gebeuren. Maar of zaterdag haalbaar is.”

Oussama Assaidi klopt op deur van Eredivisie

En dan is er nog een gratis af te halen voormalig topspeler van de Eredivisie. Oussama Assaidi verliet Heerenveen in 2012 voor Liverpool. Daarna kwamen twee verhuurperiodes bij Stoke City en een lucratieve overstap naar het Midden-Oosten. Hij geeft toe dat hij voor het geld is gegaan, maar nu wil de buitenspeler weer sportief schitteren.

“Ik ben 28 jaar en kan in het slechtste geval nog vijf jaar op een hoog niveau voetballen. Motivatie is nooit een probleem geweest. In mijn hoofd ben ik bezig gebleven met een terugkeer in de top.” De Eredivisie is daarbij ook een mogelijkheid voor de Marokkaan, die zich ook weer in de nationale ploeg wil spelen. “Ik heb een stapje teruggedaan om er weer twee vooruit te kunnen zetten. De sportieve ambitie is altijd gebleven. Geld is nu niet het belangrijkste.”

Back To Top