Ga naar hoofdinhoud
ADO Den Haag kijkt naar Maaskant, Botteghin in Nederlands elftal?

Van flop naar top: veel clubs dromen ervan. Bij ADO Den Haag hielp de komst van Hui Wang niet. Lukt het bij Roda JC wel met Russische miljoenen? En Eric Botteghin, Oranje-klant?

Inmiddels zijn een aantal miljoenen van Hui Wang binnengestroomd bij ADO Den Haag, maar sportief hangen er ook nog steeds donkere wolken boven het Kyocera Stadion. ADO verloor vrijdag tegen Vitesse zijn vierde duel op rij. En ondanks eerst uitgesproken steun van het bestuur, stond Zeljko Petrovic een dag later op straat. Datzelfde bestuur lijkt nu te kijken naar Robert Maaskant als opvolger van ‘Petro’.

Maaskant zit al sinds oktober 2015 zonder club na een korte tweede periode bij NAC Breda. De oud-trainer van verder onder meer Willem II, RBC (driemaal), Wisla Krakow en FC Groningen kent technisch directeur Jeffrey van As van ADO nog van vroeger. “Het contact met hem is goed. Maar ik ben nog niet gebeld. Ik sluit ook niet uit dat ze met Ekrem Kahya (interim-trainer ADO, red.) doorgaan en misschien een nieuwe assistent erbij halen.” Van As heeft alleen uitgesproken dat Maaskant en hij “elkaar nog goed kennen”.

Roda JC ambitieus met Aleksei Korotaev

Het begon natuurlijk met Merab Jordania bij Vitesse, en later Hui Wang bij ADO Den Haag. Maar die overnames door suikerooms bleken vooralsnog geen succes. Roda JC probeert het nu met de Zwitsers-Russische miljardair Aleksei Korotaev. Technisch directeur Ton Caanen ziet het als een sprookje. “Voor de buitenwereld is het heel snel gegaan. Het zal ‘too good to be true’ hebben geleken, dat was voor ons ook zo. Maar hou dat idee maar vast, want het is wel zo.”

En Korotaev ging meteen aan de slag. Hij haalde voormalig topspits en Europees kampioen Nicolas Anelka binnen als adviseur en bracht trainer Yannis Anastasiou direct negen nieuwe spelers. Ook al zijn het geen flitsende namen, Korotaev hoopt Roda JC binnen vijf jaar in de Champions League te krijgen. Of Anastasiou er dan nog is, is de vraag. Want Korotaev wil de touwtjes stevig in handen hebben. Het hoofdschudden van Korotaev en Anelka bij de wissel van Dani Schahin door Anastasiou tegen Ajax was wel heel opzichtig.

Roep om Eric Botteghin in Oranje

Dat Nederland dun bezaaid is met goede verdedigers, is bekend. In Oranje hebben we de afgelopen jaren genoeg sterke aanvallers en middenvelders gezien, maar in de verdediging schort het er vaak aan. Met Stefan de Vrij en Virgil van Dijk (en misschien Jeffrey Bruma) heeft Oranje nu twee sterke centrale verdedigers, maar daarna houdt het op. Daarom wordt nu ook de naam van Eric Botteghin geroepen door diverse voetbalkenners.

Hij speelt al zijn hele carrière in de Eredivisie (FC Zwolle, NAC Breda, FC Groningen, Feyenoord), maar… hij is een Braziliaan (met ook een Italiaans paspoort). Met Bonaventure Kalou ging een Nederlands paspoort niet door. Met Douglas wel (inmiddels bij Sporting), maar die kwam niet tot een interland. Driemaal is scheepsrecht, vinden veel mensen nu voor de 29-jarige Botteghin. Zoals Sjoerd Mossou: “Eric Botteghin maakte deel uit van honderden samenvattingen, maar er was haast niemand die het doorhad, tot een pakweg een handvol maanden geleden. Het best bewaarde geheim van de eredivisie, eindelijk echt ontdekt.”

Oud-voetballer John de Wolf en scout Frans Bouwmeester – die hem naar NAC haalde – zijn het met Mossou eens. “Het Braziliaanse elftal zal hij nooit meer halen, maar Oranje zou een paar seizoenen heel veel plezier van hem kunnen hebben. Al is het maar één eindronde. Hij is niet de meest elegante mandekker van Nederland, maar hij staat er altijd.”

Wedden op Eredivisie

Naast de bekende bets op de landskampioen en topscorer, kun je bij bookmaker 888Sport ook wedden op onderlinge strijd tussen clubs, ‘matchups’. Zo staat Ajax op 1.60 om boven PSV te eindigen, en PSV op 2.20 voor het omgekeerde. ADO Den Haag noteert liefst 8.00 om boven NEC te eindigen (dat acht punten hoger staat), en Roda JC staat op 6.00 tegenover Willem II (zes punten hoger).

Back To Top