Ga naar hoofdinhoud
ADO Den Haag - Roda JC degradatie Eredivisie Getty

Eredivisie: ADO Den Haag – FC Twente. Vrijdag om 20:00 uur staat ADO in eigen huis tegenover Twente. Door een uitstekend begin van 2016 zijn de Tukkers op de ranglijst inmiddels over ADO heen gewipt, al is het verschil tussen de nummers dertien en twaalf slechts één punt.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

FC Twente: terug naar de subtop

Voor FC Twente lijkt het niet onmogelijk om het Eredivisie seizoen 2015 – 2016 te eindigen in de subtop. In de winterstop zag het er daar niet naar uit, want de club uit Enschede moest zelfs vrezen voor degradatie. De redenen van de enorme terugval zijn bekend: financiële malversaties van de ex-directie, flinke druk van de KNVB omtrent verlenging van de licentie en opnieuw dreiging van puntenaftrek.

Maar de selectie lijkt zich nu wat beter te hebben afgeschermd van de negatieve buzz rondom de club. Het is ook een grote steun in de rug geweest, dat Hakim Ziyech behouden bleef en dat Jerson Cabral plots met dynamiet in zijn kicksen speelt. De 25-jarige aanvallende middenvelder heeft in de vorige vier speelronden driemaal ijzersterk gespeeld en bekroonde dat met drie goals.

ProgrammaEredivisie.nl – programma FC Twente

ADO heeft een thuis-probleem

Terwijl Twente uit de vorige zes competitieduels liefst 15 punten haalde, moesten de fans van ADO Den Haag het doen met 7. Vooral in het eigen Kyocera Stadion wil het niet zo lukken. De laatste zes thuiswedstrijden genereerden maar zes punten. En alhoewel het doelsaldo van ADO Den Haag na 25 speelronden in de Eredivisie nog wel beter is dan die van de Tukkers (min 3 versus min 13), heeft ADO er ook meer moeite mee dan FC Twente om het voor het zeggen te hebben op het veld.

Bij de Hagenaren is er namelijk een negatief saldo tussen aantal doelpogingen voor en doelpogingen tegen. Dat is een wat meer verfijnde manier om naar de prestaties van een team te kijken, dan louter de punten of het doelsaldo. Bij ADO Den Haag is die verhouding min 1.8, terwijl FC Twente gemiddeld 1 schot per duel meer moet verwerken dan het zelf afvuurt.

ProgrammaEredivisie.nl – programma ADO Den Haag

Onderlinge resultaten

Ondanks dat FC Twente in de vorige jaargangen van de competitie toch wat meer liet zien dan ADO Den Haag, heeft de thuisploeg de betere statistieken in de afgelopen zes onderlinge duels. ADO won driemaal en verloor een keertje. Het gekke is wel, dat van de zes laatste thuisduels tegen Twente, de gasten er juist drie wonnen en er twee verloren.

Back To Top